Naslovna Izdvajamo Kineske firme u Srpskoj rade bez kontrole

Kineske firme u Srpskoj rade bez kontrole

0

Služba za poslove sa strancima BiH za posljednjih pet godina državljanima Kine odobrila je 377 stalnih boravaka i 1.498 privremenih boravaka, od kojih je samo tijekom prošle godine odobreno čak 413.

Za to vrijeme republički inspektori kontrolirali su samo jednu kinesku firmu u Srpskoj, a da čudo bude veće u kontroli bili su inspektori rada i zaštite na radu koji su kao jedini nedostatak ustanovili nepostojanje Akta o procjeni rizika za radna mjesta.

To je prilično čudno s obzirom da se prema podacima Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) vrijednost kineskih investicija u BiH kreće između 1,9 i 2,9 milijardi eura, a gotovo svi projekti su iz oblasti energetike i infrastrukture.

S druge strane, ne treba se čuditi što inspektori u RS ne idu u kontrolu kada se većina ugovora koji se mjere stotinama milijuna maraka krije od javnosti. Tako javnosti nije dostupan ugovor o izgradnji autoputa Banjaluka – Prijedor vrijedan 600 milijuna maraka koji je potpisan s kineskom kompanijom „Shandong Hi-Speed ​​International (SDHS)“.

Isto tako, javnost nije imala uvid ni u ugovor o financiranju, projektiranju i izgradnji dionice autoputa Vukosavlje-Brčko vrijedan 765 milijuna KM koji je u kolovozu prošle godine potpisan s „China State Construction Engineering Corporation Limited“ ili Kineskom državnom korporacijom za građevinsko inženjerstvo. .

Ugovori skriveni od javnosti

Pored toga, „Autoputevi RS“ su 2014. godine sa kineskom državnom kompanijom „Sinohidro Corporation Limited“ potpisali preliminarni sporazum o izgradnji autoputa Banjaluka-Mliništa. Sa tom kompanijom je 2016. godine potpisan i komercijalni ugovor, sve je trebala financirati kineska „Eksim banka“, ali do danas nema ozbiljnih pomaka u realizaciji tog projekta. Kao što ni za gore spomenute, javnost ne zna detalje o ovom projektu, osim da grubo procijenjena vrijednost radova na dionici dugačkoj 62 kilometra iznosi čak 600 milijuna eura.

Zbog svega toga se naprosto nameće pitanje kako je moguće da nadležni inspektori nisu kontrolirali poslovanje kineskih firmi. To naravno ne znači da bilo koja od tih tvrtki radi nešto nezakonito, ali je neprirodno da vlast s njima potpisuje izuzetno vrijedne ugovore o izgradnji najznačajnijih infrastrukturnih projekata, a da se ne vrši provjera ili kontrola njihove realizacije, kako se poštuju radnička prava i drugo.

Sektor inspekcije rada i zaštite na radu, potvrđeno je za CAPITAL u Inspektoratu RS, za proteklih pet godina izvršio je kontrolu kod poslodavca „Everit“ sa sjedištem u ulici Janka Veselinovića u Banjaluci.

„Nakon izvršene kontrole te utvrđenog činjeničnog stanja postupajući inspektor je naložio da se donese Akt o procjeni rizika za radna mjesta u radnoj sredini, te da se utvrdi način i mjere za prevenciju, otklanjanje i smanjenje rizika u skladu sa Zakonom o zaštiti na radu, da se donese pravilnik o zaštiti na radu kojim će se utvrditi prava, obaveze i odgovornosti u oblasti zaštite i zdravlja na radu te da se svi zaposleni radnici teoretski i praktično osposobe za bezbjedan i zdrav rad (njih sedam)“, navodi se u odgovoru Inspektorata RS.

Postupajući inspektor, kaže se dalje, izvršio je kontrolu izvršenja rješenja i ustanovio da je firma „Everit“ u zakonskom roku izvršila sve naložene mjere.

Podaci do kojih je došao CAPITAL potvrđuju da su sve kineske kompanije koje su registrirane u RS povezane i da posluju pod kontrolom kineske države.

Projekt od milijardu eura bez radnika

Ono što je zanimljivo je da je firma „China Shandong International Economic & Technical Cooperation Group Ltd“ s čijim predstavnicima je 29. decembra u Vladi RS razgovarala premijer Srpske Radovan Višković o izgradnji strateškog projekta vrijednog blizu milijardu eura, nema nijednog zaposlenog.

Prema podacima APIF-a i Poreske uprave RS, navedena kineska firma krajem novembra prošle godine u svojoj poslovnici u Banjaluci nije imala nijednog zaposlenog.

„Tokom sastanka, konstatovano je da se radovi na izgradnji autoputa Banja Luka – Prijedor izvode u skladu sa predviđenom dinamikom i stvorenim preduslovima, te je najavljeno da će na proljeće, početkom nove građevinske sezone, biti dodatno intenzivirani. Kineska delegacija, na čelu sa zamjenikom direktora „Šandonga“ Zhang Jianchao, prenijela je da će do septembra 2023. godine biti završen i idejni projekat nastavka ovog puta, na putu od Prijedora do Novog Grada“, saopšteno je iz Vlade RS poslije sastanka.

A da su sve firme povezane najbolje pokazuje činjenica da su mediji ranije prenijeli da je ugovor o izgradnji autoputa Banja Luka – Prijedor potpisan sa firmom „Shandong Hi-Speed ​​International (SDHS)“, a sada se sa tim projektom povezuje gore pomenuta „China Shandong International Economic & Technical Cooperation Group Ltd“.

Prema podacima APIF-a, u firmi SDHS krajem novembra bilo je sedam zaposlenih, a prosječna plata im je iznosila 1.390 KM.

Od svih kineskih kompanija koje su proteklih godina potpisivale razne ugovore o realizaciji infrastrukturnih i energetskih projekata, najviše zaposlenih, njih 37, bilo je u jedinoj kontroliranoj kompaniji – „Everit“, a zaposlenici u ovoj firmi imaju prosječnu platu od 1.420 KM.

Slijedi „China National Aero-Technology International Engineering Corporation“ ili „Kineska nacionalna aero-tehnološka korporacija za međunarodni inženjering“ čija poslovna jedinica u Foči ima 23 zaposlena. Njihova prosječna plata iznosi 900 KM.

Po 11 zaposlenih krajem novembra imala je trebinjska poslovnica „China Gezhouba Group Company Limited“, a oni su imali prosječnu platu od 1.190 KM, te banjalučka poslovna jedinica „China Sinopharm International Corporation Central and Eastern Europe Branch“ čiji zaposleni prosječno primaju 1.520 KM.

Povezane firme na istoj adresi

Posljednja pomenuta firma „China Sinopharm“ i firma „SDHS“ registrovane su na istoj adresi u Banjaluci – Mladena Stojanovića 117a.

Isto tako, firme „China Shandong“ i „Everit“ registrovane su na istoj adresi u Banjaluci – Janka Veselinovića 9-11, a novi dokaz da su sve te firme međusobno povezane i ispreplete pokazuje to što „SDHS“ i „Everit“, iako su registrirane na različitim adresama, kao kontakt navode isti mejl – [email protected]

Međutim, posebnu zabunu unose podaci Službe za poslove sa strancima BiH koji kažu da je na temelju pozivnih pisama iz dvije kineske firme izdato više dozvola za privremeni boravak, nego što ima zaposlenih u tim firmama.

„Na osnovu pozivnog pisma pravnog lica „China Gezhouba“ – Poslovnoj jedinici Trebinje odobreno je 17 privremenih boravaka državljanima Kine“, navodi se u odgovoru Službe za poslove sa strancima na pitanja CAPITAL-a.

S obzirom na to da je u toj firmi zaposleno 11 lica, postavlja se pitanje gdje su i šta rade šestorica kineskih državljana kojima je odobren privremeni boravak u BiH na temelju pozivnih pisama iz firme „China Gezhouba“, ako oni nisu zaposleni u toj firmi.

Isti je slučaj s firmom „Everit“, jer je na temelju njihovog pozivnog pisma odobren privremeni boravak za 41 državljanina Kine, au toj firmi radi 37 lica, pa se postavlja pitanje gdje su preostala četvorica kineskih državljana kojima je boravak odobren na temelju pozivnog pisma iz „Everita“.

Naš sagovornik iz Službe za poslove sa strancima kaže da je jedini mogući odgovor da su dozvole za privremeni boravak izdate ranije i da su u međuvremenu istekle i da su se vratili u Kinu ili borave ilegalno u BiH.

Manje zaposlenih nego boravišnih dozvola

On objašnjava da su inspektori za strane tijekom prošle godine vršili inspekcijske kontrole boravka stranaca u preduzećima i institucijama u kojima rade stranci na temelju izdate radne dozvole, kao iu preduzećima u kojima su osnivači strani državljani.

„Tokom 2022. godine izvršeno je ukupno 6.218 kontrola i izdat je 2.041 prekršajni nalog“, kaže naš izvor koji nije mogao precizirati da li se prekršajni nalozi odnose na kineske tvrtke i državljane.

„Na osnovu pozivnog pisma pravnog lica „SDHS“ odobrena su tri boravka državljanima Kine (sedam zaposlenih), na osnovu pozivnog pisma „China National Aero-Technology International Engineering Corporation“ – Poslovnoj jedinici Foča odobreno je 16 privremenih boravaka (23 zaposlena), a na temelju pozivaoca „China Sinopharm“ nema odobrenih privremenih boravaka državljanima Kine (11 zaposlenih)“, navodi se u odgovoru Službe za poslove sa strancima.

Naš sagovornik objašnjava da to što u tim firmama ima više zaposlenih nego što je izdata privremena dozvola boravka znači da je zaposleno domaće stanovništvo, ističući da je moguće i da su u tim firmama zaposleni neki od Kineza koji su privremeni boravak dobili na temelju pozivnog pisma „ China Gezhouba“ ili „Everita“.

„To je već posao za Inspektorat RS“, zaključuje naš sagovornik.

Nataša Vukoje iz republičke inspekcije rada objasnila je za CAPITAL da zapošljavanje stranih lica-radnika definira Zakon o zapošljavanju stranih lica i lica bez državljanstva, ističući da nadzor nad ovim zakonom ima inspekcija rada.

„Ovakva lica u obavezi su da posjeduju radnu i boravišnu dozvolu. U toku 2021. godine izvršene su četiri inspekcijske provjere ovih lica s aspekta posjedovanja radne dozvole od kojih je jedna provjera bila neuredna, a za devet mjeseci prošle godine izvršena je pet inspekcijskih provjera radnih dozvola od kojih su četiri bile neuredne“, rekao je Vukoje.

( kapital )

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube