Naslovna Najnovije Ko će odgovarati: Brojne afere RS koštale milione KM

Ko će odgovarati: Brojne afere RS koštale milione KM

0

Brojne afere koje su Republiku Srpsku potresle u posljednje vrijeme, pokazale su i koliko u našem društvu ne postoji odgovornost najviših zvaničnika i funkcionera za pogrešne odluke koje su građane koštale desetine miliona maraka. Umjesto da za slučajno ili namjerno napravljene greške odgovaraju oni koji su to uradili, kod nas sve na kraju plaćaju građani.

Pogrešne poteze raznih zvaničnika i političkih funkcionera u Republici Srpskoj na kraju plaćaju građani. Posljednji primjer je izgubljeni arbitržni spor nakon kojeg Republika Srpska slovenačkoj firmi Vijadukt mora da isplati preko 90 miliona maraka.

Nakon ove presude iz Vlade je kratko saopšteno  da će se njihov advokatski tim baviti ovim pitanjem. Međutim ni riječi o tome ko je odgovoran za ogromnu štetu po javni budžet. Iz Socijalističke partije Srpske kažu da više od mjesec dana čekaju odgovor na ovo pitanje.

Selak kaže da, dok se nadležni prave da ne znaju ko je odgovoran za enormnu štetu, zbog toga što Republika Srpska još nije izmirila dug, ukupan trošak se povećava zbog zateznih kamata.

Ovo je samo još jedan od desetina primjera u posljednjim godinama, upozoravaju iz opozicije, gdje se zbog pogrešnih poteza i štetnih ugovora od građana Republike Srpske otimaju stotine miliona maraka, dok oni koji su odgovorni –  prolaze nekažnjeno.

U posljednjim godinama  prisutna je i pojava nezakonitih smjena zvaničnika, koji zbog toga tuže Republiku Srpsku, međutim nakon presude odštetu ponovo ne isplaćuje iz svog džepa onaj ko je svjesno prekršio zakon, nego se sve  namiruje iz javnog budžeta.

Pomenuti negativni primjeri potvrđuju priču da je Republika Srpska društvo gdje pojedinci nemaju gotovo nikakvu odgovornost,  kažu sagovornici koji prate društveno-političke odnose u Republici Srpskoj. Međutim, kako navode, građni i dalje na izborima iste uglavnom ne kažnjavaju.

Sve ukazuje, kažu naši sagovornici, da umjesto izgradnje društva u kojem će postojati odgovornost za zvaničnike, Republika Srpska, kako navode, postaje društvo neodgovornosti.

(BN/M.Kovač)