Naslovna Najnovije Ko je Igor Ašmanov, koga je Dodik ugostio u kabinetu

Ko je Igor Ašmanov, koga je Dodik ugostio u kabinetu

0

Igor Ašmanov, ruski preduzetnik specijalizovan za informacijsku tehnologiju, vještačku inteligenciju, razvoj softvera i upravljanje projektima, sastao se juče u Banjoj Luci sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Ovaj multimilioner u Rusiji poznat i kao „guru ruskog interneta“ autor je knjige „Digitalna higijena“ koju je Dodik odlučio pokloniti svim školama u Republici Srpskoj. Služba predsjednika Republike Srpske i Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjoj Luci organizovaće i promociju knjige u Banskom dvoru.

Ko je Igor Ašmanov?

Ašmanov je pod sankcijama Evropske unije od februara ove godine, a naveden je kao jedan od propagandista Moskve.

Ašmanov je investitor i suvlasnik desetina IT startupa, i najpoznatiji menadžer ruske IT industrije. Međutim, on je i politički angažovan s ozbirom da je bio jedan od osnivača Partije velike domovine sa književnikom i publicistom Nikolajem Starikovom. U martu 2020. stranka je likvidirana odlukom Vrhovnog suda Rusije.

Suosnivač je i Agencije za istraživanje interneta koja je poznata i kao „Glavset“ odnosno „Trolovi iz Olgina“.

To je bila ruska kompanija koja se bavila online propagandom i operacijama uticaja u ime ruskih poslovnih i političkih interesa. Prema izvorima na internetu, bila je direktno povezana s Jevgenijem Prigožinom, bivšim ruskim oligarhom i vođom plaćeničke Wagner grupe.

Agencija se prvi put spominje 2016. godine kada je ruski novinar Andrej Zakharov objavio svoju istragu o Prigožinovoj „fabrici trolova“.

U izvještaju Obavještajne zajednice Sjedinjenih Američkih Država iz januara 2017. godine:

„Vjerovatni finansijer takozvane ‘Agencije za internetska istraživanja’ profesionalnih trolova koja se nalazi u Sankt Peterburgu je blizak saveznik Vladimira Putina s vezama s ruskom obavještajnom službom“. Navodi se da su i ranije „bili posvećeni pomaganju ruskih akcija u Ukrajini i počeli su zagovarati kandidata Trampa još u decembru 2016.“

Agencija je koristila lažne račune registrovane na glavnim društvenim mrežama, platformama za rasprave, portalima i uslugama video hostinga za promociju interesa Kremlja u unutrašnjoj i spoljnojpolitici, uključujući Ukrajinu i Bliski istok, kao i pokušaj uticaja 2016. godine na predsjedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama.

Više od 1000 zaposlenika navodno je radilo u jednoj zgradi agencije 2015. godine.

Igor Ašmanov bio je i aktivan učesnik više vladinih radnih grupa koje su se bavile digitalnom ekonomijom i komunikacijama, a registrovan je i kao predavač na vojnoj akademiji raketnih trupa strateške namjene i Vojnoj akademiji Glavnog štaba Oružanih snaga, gdje drži predavanja o podacima, društvenim mrežama i informacijskom ratovanju.

(Klix) Foto: Tviter

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube