Naslovna Najnovije Ko je najviše, a ko najmanje koristio Bonska ovlaštenja?

Ko je najviše, a ko najmanje koristio Bonska ovlaštenja?

Savjet za provođenje mira u Bosni i Hercegovini na sastanku u Bonu, u decembru 1997. godine, visokom predstavniku u BiH dalo je mogućnost korištenja bonskih ovlašćenja za smjenu javnih funkcionera koji krše zakonske obveze i Dejtonski mirovni sporazum, te za nametanje ključnih zakona ako ih ne usvoje zakonodavna tijela BiH. Ko je najviše koristio bonska ovlaštenja i zbog čega?

Na vrhu piramide korištenja bonskih ovlaštenja britanac Paddy Ashdown. Za četiri godine mandata nametnuo je 430 odluka.

Austrijski diplomat Wolfgang Petritsch za Bonskim ovlaštenjima posegnuo je 242 puta.

Carlos Westendorp nametnuo je 80 odluka. Schwartz-Schilling je za Bonskim ovlaštenjima posegnuo 66 puta.

Valentin Incko je imao najduži mandat, još od marta 2009. godine, 50 puta je koristio Bonska ovlaštenja. Miroslav Lajčak je najmanje koristio Bonska ovlaštenja, dok Carl Bildt nije imao mogućnost korištenja Bonskih ovlaštenja

Za šta su upotrijebljene Bonska ovlaštenja?

Smjene su doživjeli načelnici, ministri, članovi Predsjedništva , direktori policijskih agencija. 59 funkcionera Republike Srpske smijenio je Padi Ešdaun među najzvučnijim imenima Dragana Kalinića – bivšeg lidera SDS-a i predsjednika Narodne skupštine RS, Zorana Đerića – ministra unutrašnjih poslova RS.

Zbog zloupotrebe položaja i korupcije sa mjesta direktora Elektroprivrede smijenjen je tadašnji direktor Edhem Bičakčić, a Dragan Čović sa mjesta člana Predsjedništva zbog podizanja optužnice na Sudu BiH, a koja ga je teretila za zloupotrebu položaja i učestovanje u sumnjivim poslovima firme “Lijanovići”.

Odlukama Carlosa Westendorpa BiH je dobila jedinstven izgled zastave, himnu, konvertibilnu marku, izgled pasoša i registarskih tablica.

Niko tada se nije usuđivao sam da donese odluku. Komrpimisi, sporazumi dogovori između različitih strana su smatrani izdajom. Bosanski narod, bosanski ljudi su željeli da ja to napravim, kazao je za N1 Westendorp u emisiji Pressing 24.02.2015. godine.

Sprječavanje uspostave hrvatske samouprave smjenom Ante Jelavića 2001.godine te niza zvaničnika na federalnim i kantonalnim nivoima obilježilo je mandat Wolfganga Petrischa.

“Morali smo se baviti pitanjem izbjeglica i raseljenih lica, ali većinu vremena sam morao otpuštati političare jer su oni bili protiv povratka, oni su se borili s tim, oni su pružali otpor za naseljavanje za povratak”, kazao je Petristch u intervjuu za N1 12.04. 2018. godine.

Zakon o osnivanju Memorijalnog centra Potočari spomen-obilježje i mezarje rezultat je odluke Christiana Schwarza-Schillinga. Istovremeno pomilovao je 60 drugih zvaničnika koje su njegovi prethodnici smijenili zbog opstrukcija provođenja Dejtonskog sporazuma, a namjeravao je smijeniti i Milorada Dodika.

(N1)