29.7 C
Banja Luka

Ko je oborio ruski „Iljušin“: Moskva optužuje Kijev da je „znao za razmenu zarobljenika“

Rusija je optužila Ukrajinu da je oborila avion „Iljušin Il-76“, u kome su poginule 74 osobe, od toga 65 zarobljenih ukrajinskih vojnika spremanih za razmenu, kao i šest članova posade i tri pratioca.

Predsednik parlamentarnog odbora za odbranu Andrej Kartapolov rekao na sastanku Državne dume da je ukrajinsko rukovodstvo znalo za predstojeću razmenu i da je Kijev obavešten kako će zatvorenici biti isporučeni, javila je ruska agencija RIA Novosti.

Uprkos tome, ukrajinske oružane snage su oborile Il-76 sa tri rakete, bilo američkim Piatriot ili nemačkim IRIS T.

Uz vest iz Moskve, Kartapolova citira i britanska agencija Rojters.

„To je bilo apsolutno namerno. Oni su veoma dobro znali da je avion na putu, kuda ide i operateri (ukrajinskih) raketnih sistema zemlja-vazduh ne mogu da pomešaju transportne avione sa vojnim avionima ili helikopterima kao mete“, rekao je Kartapolov, poslanik u ruskom parlamentu i general u penziji, u TV intervjuu za SHOT, navodi Rojters.

To je urađeno namerno da bi se sabotirala razmena zarobljenika, ocenio je Kartapolov, za koga Rojters kaže da i dalje ima bliske veze sa ministarstvom odbrane.

On je rekao da su avion oborile tri projektila bilo koji su američke ili nemačke proizvodnje.

Ako se detalji potvrde, to bi bio najsmrtonosniji incident u gotovo dvogodišnjem ratu unutar međunarodno priznatih granica Rusije, ocenila je britanska agencija.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane nije odmah odgovorilo na Rojtersov zahtev za komentar, a agencija Interfaks-Ukrajina navela je da za sada nema nikakve pouzdane informacije, ali da će ih podeliti kada bude.

Prema izveštaju RIA Novosti, osim srušenog transportnog aviona leteo je još jedan avion sa 80 zarobljenika, ali je taj let preusmeren.

Predsednik Dume Vjačeslav Volodin dao je instrukcije da se pripreme žalbe Kongresu SAD i Bundestagu kako bi se otkrilo „kakve su rakete i lanseri korišćeni“ za napad na ruski Il-76.

Prema njegovim rečima, koje navodi agencija, strani parlamentarci moraju da shvate da finansiraju nacistički režim i opozivaju lidere svojih zemalja.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here