Naslovna Najnovije Ko je odgovoran za ekocid na Jahorini – Elek krivi Vladu!

Ko je odgovoran za ekocid na Jahorini – Elek krivi Vladu!

0

Predsjednik nadzornog odbora Olimpijskog centra Jahorina, Nedeljko Elek tvrdi da se već duže vrijeme na ovoj planini vrši ekocid, a da Olimpijski centar „Jahorina“ nema nikakve nadležnosti nad gradnjom na Jahorini.

„Nažalost svi ovi problemi koji se sada dešavaju, dešavaju se zbog pogrešnih odluka Vlade Republiek Srpske. Sve odluke koje su bile loše za Olimpijski centar, došle su od strane ministarstva Trgovine i turizma“, kazao je Nedeljko Elek, predsjednik nadzornog Odbora Olimpijskog centra Jahorina.

A to je, kako kaže, takozvana parcelizacija ili dokup zemljišta gdje je čovjek koji ima 50 kvadrata zemljišta kupi 900 kvadrata državnog zemljišta, a zakon kaže da može da kupi samo pola od dvoje privatne parcele.

„Gore ima mnogo problema, ali jednostavno na Jahorini se ne zna ko upravlja Jahorinom, o onoj narodnoj, puno baba kilava djeca“, dodao je Elek.

I ako nije poznato po kom osnovu i na koji način, ali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik za sve probleme koji se odnose na izgradnju na Jahorini krivi hotelijere i druge vlasnike smještjanih objekata.

„Želim da kažem hotelijerima da ono što su možda do sada upsjeli da učine da ćemo učiniti sve da tako ne bude. Sve više se pokazuju da nisu solidni partneri. Mislim da ćemo ovdje donijeti posebne propise da svako onaj ko radi na štetu države biće privremeno ili trajno zatvoren“, istakao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Kako je kazao formiraće posebno odjeljenje finansijske policije i poreske uprave.

„Pokušaćemo u tome da zavedemo red, na Jahorini će raditi oni koji imaju pozitivan odnos prema onome što je država uradila ovdje ili neće raditi ovdje“, dodao je.

Predsjednik opštinskog odbora SDS-a Pale, Slađana Jašarević kaže da su izjave Nedeljka Eleka i Milorada Dodika u vezi ekocida na Jahorini krajnje licemjerne, te da su u ekocidu na Jahorini svi podjednako učestovali.

„Ja sumnjam da je i jedan fizički ili pravni subjekt koji pravi te objekte radio bez dozvole. On je morao platiti silne dozvole, kažu, priča se i da se moralo kako se to sad modrno kaže podkovati. Dakle, oni koji su uzeli novac za to, raznorazne inspekcije, oni sad treba da vode računa o tome“, istakla je.

Jašarević podsjeća i na greške u infrastrukturnim projketima Olimpijskog centra Jahorina.

„Opština Pale je prodala Olimpijskom centru zemlju na Jahorini po minimalnoj cijeni za potrebe navodno, izgradnje polazne gondole i izgradnju kaskadnog parkinga. Koliko se sjećam napravljena je polazna stanica gondole, ali na mnogo manjem komadu zemljišta nego što je opština prodala a ostatak te zemlje je Olimpijski centar prodao privatnom licu za izgradnju hotela. A, zemlja za kaskadni parking je takođe vjerovatno prodata za zgradnju hotela, jer kaskadnog parkinga ja Jahorni nema“, izjavila je Jašarević.

Predsjednik Republike Srpske najavio je u utorak 29. novembra sastanak u zgradi Vlade u Istočnom Sarajevu, gdje će se kako je rekao, sređivati stanja na Jahorini, sa ciljem donošenja zakona o Olimpijskom centru Jahorina.

(BN)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube