Naslovna Najnovije Ko je Sijedi – čovjek kojeg spominju kao Prigožinovog nasljednika

Ko je Sijedi – čovjek kojeg spominju kao Prigožinovog nasljednika

0

Tačno 18 mjeseci od početka sukoba u Ukrajini i dan nakon pogibije vođe Vagnera Jevgenija Prigožina, koji je prema ruskim službama poginuo u padu aviona Embraer u ruskoj regiji Tver kod mjesta Kuženkino dok je putovao iz Moskve u Sankt-Peterburg, u Rusiji se već uveliko špekulisalo o njegovom nasljedniku, ako se Vladimir Putin nije odlučio potpuno riješiti Vagnerovaca.

Prema mnogim izvorima to bi mogao biti jedan od Putinovih miljenika, 61-godišnji Andrej Trošev zvan Sijedi.

Pod sankcijama Zapada

Naime, kako pišu ruske novine „Kommersant“, još ranije, pet dana nakon neuspjele pobune Vagnerove grupe prije dva mjeseca, 24. juna, Putin se sastao s Prigožinom i nizom starijih boraca Vagnera i u kontekstu neizvjesnosti oko budućnosti plaćeničke grupe Putin je predložio je da im komanduje viši komandant po imenu Andrej Trošev umjesto Jevgenija Prigožina.

Putin je tada Vagnerovim plaćenicima ponudio nekoliko opcija kako da nastave svoj posao, uključujući mogućnost nastavka borbe pod Troševom, pišu ruske novine „Kommersant“.

Prema dokumentima o sankcijama Evropske unije, Andrej Trošev nosi nadimak Sedoi (Sijedi) te je penzionisani pukovnik koji se ističe kao jedan od izvršnih direktora Vagner grupe.

Rođen u aprilu 1953. u Lenjingradu, današnjem Sankt-Peterburgu, Putinovu rodnom gradu, u bivšem Sovjetskom Savezu gdje je završio artiljerijsku akademiju.

Dokumenti Ev ropske unije detaljno opisuju Troševovu ulogu kao „šefa stožera“ operacija Vagner grupe u Siriji, gdje je ta grupa pružala podršku sirijskoj vladi pod vodstvom Bašara al Asada.

„Andrej Trošev izravno je učestvovao u vojnim operacijama Vagnerove grupe u Siriji. Posebno se istakao na području Deir ez-Zora. Njegov je ključni doprinos Bašaru al Asadu i sirijskom režimu“, stoji u dokumentima o sankcijama.

Trošev je bio blisko povezan s nekoliko istaknutih osoba u Vagner grupi, uključujući osnivača Dimitrija Utkina (koji je navodno poginuo u avionu s Prigožinom).

Trošev se takođe nalazi na popisu osoba koji su podložne finansijskim sankcijama Velike Britanije, gdje je opisan riječima:

„Izvršni direktor Vagner grupe. Podržavao je sirijski režim, bio je član milicije te učestvovao u represiji nad civilnim stanovništvom u Siriji“.

Kao veteran mnogih ratova Trošev je sudjelovao u Avganistanu tokom sovjetsko-afganistanskog ratu te se istaknuo na Sjevernom Kavkazu, posebno u Čečenskom ratu, dok je služio u ruskim vojnim snagama.

Takođe je bio komandant u SOBR-u, posebnoj jedinici specijalnih snaga za brzu reakciju Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije.

Za svoje zasluge Trošev je dva puta odlikovan Ordenom Crvene zvijezde za službu u Avganistanu, prenosi „Vecernji.hr„.

Godine 2016, dobio je najviše rusko priznanje „Heroj Rusije“ za vođenje napada na Palmiru u Siriji protiv terorista Islamske države.

Mnogi smatraju da Putin ni u kojem slučaju neće povući Vagnerovce iz Afrike, koji se tamo bore za geopolitičke interese Kremlja, a crpe i znatne količine rudnih bogatstava, rijetkih metala, dijamanata…

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube