Naslovna Najnovije Ko kaže da Srbi ne žele u OS BiH: Egzistencija bitnija od...

Ko kaže da Srbi ne žele u OS BiH: Egzistencija bitnija od toga KO IM JE POSLODAVAC

0

Na nedavni konkurs za prijem vojnika u Oružane snage BiH prijavilo se 819 osoba, iako posao može dobiti tek njih 500, čime padaju u vodu priče političara kako vlada sve manja zainteresovanost građana za vojsku.

Ono što je zanimljivo jeste da su se na konkurs mogli javiti mladi od 18 do 27 godina, te da su među kandidatima koji su se prijavili na konkurs bila i 324 pripadnika srpskog naroda.

Konkurs je zatvoren 24. aprila, a riječ je o formacijskim mjestima u Oružanim snagama BiH koja se popunjavaju kandidatima iz reda sva tri naroda u BiH, kao i iz reda ostalih. Na oglas su se mogli prijaviti mladići i devojke koji imaju završenu srednju školu III i IV stepena, da nisu mlađi od 18 godina, niti stariji od 27 godina i da ispunjavaju uslove konkursa raspisanog za određeno formacijsko mjesto.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Od 500 pozicija, 84 su namijenjene Srbima, a ako se uzme u obzir da su za posao konkurisala 324 pripadnika srpskog naroda ispada da su se na jednu poziciju kandidovale po četiri osobe. Slično se desilo i krajem prošle godine kada se na na konkurs OS BiH, u kojem se tražilo 300 vojnika, prijavilo 1.007 kandidata, među kojima je bilo 380 Srba.

Upravo je manjak interesovanja kod Srba za Oružane snage BiH bio jedan od argumenata lidera SNSD i srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, koji je prošle godine tražio da se smanji broj vojnika u OS ili će u protivnom Srpska da formira svoju vojsku.

– Kako se ne mogu popuniti kvote u Oružanim snagama predviđene Hrvatima i Srbima, jer oni ne žele da idu u tu vojsku, naš je stav da treba smanjiti broj vojnika jer ne želimo da vojska bude muslimanska – izjavio je Dodik.

Da li je građanima danas zaista bitno ko im je poslodavac ili im je bitnija lična egzistencija?

Politički analitičar Velizar Antić ističe da zainteresovanost mladih za posao u OS BiH pokazuje da ih ne zanimaju mnogo priče političara, te da, ako moraju da biraju između njih i lične egzistencije, uvijek će birati ovo drugo.

– Naravno da pada u vodu narativ da građani Srpske nisu zainteresovani za rad u zajedničkim institucijama, a samim tim i u OS BiH. Narod gleda od čega može da živi i prehrani svoje porodice. Ukoliko mogu da dobiju posao u OS BiH, ogromna većina građana Srpske bi prihvatila taj posao – kaže Antić za Srpskainfo.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Dodaje da je takvo ponašanje građana potpuno ispravno i opravdano jer je život takav da se ljudi opredjeljuju za sopstvenu egzistenciju i egzistenciju svojih porodica, a ne za savjete političara da bojkotuju pojedine zajedničke institucije.

– Radom u institucijama na nivou BiH građani iz Srpske dobrim dijelom mogu da štite interese same Republike Srpske, pa je samim tim poželjno da rade u njima. Ukoliko bi se dobrovoljno povukli i prepustili rad ovih institucija bošnjačkom i hrvatskom narodu, to bi donijelo ogromnu štetu upravo interesima srpskog naroda u BiH. Dobra stvar je što to narod razumije i bira svoju ličnu egzistenciju – smatra Antić.

HRVATI NAJMANJE ZAINTERESOVANI

Odlukom Predsjedništva BiH, Oružane snage imaju do 10.000 aktivnih vojnika, oficira i podoficira, pri čemu je za Hrvate rezervisano nešto manje od 20 odsto pozicija, za Srbe oko 33 odsto, a za Bošnjake 46 odsto.

Zamjenik ministra odbrane BiH, Mirko Okolić ranije je potvrdio da najmanja zainteresovanost za Oružane snage BiH vlada kod Hrvata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: