Naslovna Najnovije Ko nezakonito prisluškuje novinare i političare?

Ko nezakonito prisluškuje novinare i političare?

0

U Bosni i Hercegovini ponovo se podigla prašina oko nezakonitih prisluškivanja, a nakon izjave ministra inostranih poslova BiH Elmedina Konakovića da je u Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji Bosne i Hercegovine zadokumentovano više od 100 slučajeva zloupotrebe prisluškivanja.

Bez naloga suda u Bosni i Hercegovini je prisluškivano više od 100 političara, novinara i drugih aktera javnog života, izjavio je Konaković i upitao Tužilaštvo BiH postoji li predmet o 100 uništenih naloga o tome kojima nema traga?

„I još ću jednom ponoviti onu temu zbog koje bih volio da odemo nekad na sud, pa da bude javno suđenje. Kako su zapravo zloupotrijebili poziciju obavještajno-bezbjednosne agencije pa sam govotio o stotinu uništenih predmeta kojima se ne zna trag u OBA-i i pitam Kajganića /glavnog tužioca Tužilaštva BiH/ da li je tačno da taj predmet u Tužilaštvu postoji? Pošto sam vidio da se SDA spretno i pogrešnom definicijom obratila Tužilaštvu pa su preko RTRS-a dobili odgovor da ne postoji predmet predmet o 100 prisluškivanih novinara i političara“, rekao je Konaković.

U obavještajno-bezbjednosnoj agenciji BiH za sada ćute. Na naš upit o tačnosti Konakovićeve izjave odgovor nije stigao. Građani Bosne i Hercegovine se međutim već godinama zasipaju izjavama o nezakonitom prisluškivanju. Tako je Milorad Dodik 2019. tvrdio da OBA nadzire desetak medija i njihove novinare. Nedavno je slično ponovio i predsjednik NSRS.

„Drago mi je da se oni sada sa tim bave zato što je ista ta OBA dobrih 10 godina prisluškivala sve funkcionere Republike Srpske“, rekao je Nenad Stevandić.

Nasuprot pričama funkcionera Republike Srpske da se nezakonito prate njihove aktivnosti, upravo je Dodik prije nekoliko godina rekao da on prisluškuje opoziciju.

„Pitaj ove iz SDS-a ja im slušam telefone pa znam (….) Imam pravo da ih slušam“, rekao je Milorad Dodik tokom sjednice Narodne skupštine Republike Srpske 2020. godine.

Zbog ove Dodikove izjave, predsjednik opozicionog PDP-a Branislav Borenović je Tužilaštvu BiH podnio krivičnu prijavu.

„Prošlo je više od 3 godine od kako sam podnio krivičnu prijavu za neovlašćeno prisluškivanje što je suprotno krivičnim zakonima Srpske i BiH, a da ništa nije urađeno za ove 3 godine“, rekao je za BN Branislav Borenović i dodaje  da je jedino od njega uzeta izjava.

„Čujemo sada neke nove priče koje dolaze od ljudi iz „trojke“. Ja mislim da je krajnje vrijeme da pravosuđe ove zemlje ako želi da sačuva iole obraz treba preduzeti određene korake – toliko je dokaza očiglednih, dokumenotvanih, javnih“, kaže predsjednik PDP-a.

U međuvremenu su iz Tužilaštva BiH za federalne medije potvrdili da rade na pojedinim predmetima koji u sebi sadrže navode o zloupotrebama OBA-e. Stručnjaci za bezbijednost upozoravaju da praćenje bezbjednosnih agencija postoji u svim državama, međutim osnovno pitanje je da li za to ima odluka suda ili tužilaštva i sa kojim motivom se prisluškuju pojedinci.

„Evo sad mene i vas da neko prisluškuje pa šta evo neka nas prisluškuje ko god hoće. Neko ko nema šta da krije nema razloga ni da brine niti da se plaši. Međutim postoji tu druga stvar, ako vas neko prisluškuje, prati da bi protiv vas preduzeo neke nezakonite aktivnosti a posebno ako to radi bez odluke suda to znači da vlada bezakonje“, kaže za BN ekspert za bezbjednost Darko Trifunović.

Kada je u pitanju Dodikova izjava da on prisluškuje opoziciju, Trifunović kaže da nije ni očekivaoda će on odgovarati, jer kako navodi, politika i dalje ima ogroman uticaj na postavljaje sudija i tužilaca.

(BN)  Foto:BN

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube