Naslovna Najnovije Ko odlučuje u Republici Srpskoj i čije pare dijeli SNSD?

Ko odlučuje u Republici Srpskoj i čije pare dijeli SNSD?

Odluka o dodjeli jednokratne pomoći penzionerima i borcima uoči vaskršnjih praznika, izazvala je brojne komentare, a najčešća su pitanja otkud potiče novac za to i ko ustvari odlučuje u Srpskoj: institucije ili vladajuća stranka.

Vlada RS je sinoć na hitnoj vanrednoj sjednici donijela odluku o dodjeli jednokratne pomoći penzionerima i demobilisanim borcima i tako provela ono što je, nekoliko sati ranije odlučio vrh SNSD i najavio predsjednik vladajuće stranke Milorad Dodik.

I dok kritičari tvrde da ovakav način odlučivanja jasno pokazuje da su institucije u Srpskoj samo servis vladajuće stranke, za Radovana Viškovića, premijera Srpske i potpredsjednika SNSD, u tome nema ničeg spornog.

– U čemu je problem? Sve ovo radi Vlada, ali ovo je vlada SNSD-a i naših koalicionih partnera. Ja sam iz SNSD, nisam došao sa druge planete. Valjda je normalno da dobijem podršku od stranačkih kolega, od predsjednika stranke i predsjednice Republike, mi radio kao tim – rekao je Višković.

Iako je odluka o, kako su ga nazvali vaskršnjem dodatku, donesena nakon što se Republika Srpska na Londonskoj berzi prodajom obveznica zadužila za 300 miliona evra, Dodik je rekao da jednokratna pomoć ne potiče od tog zaduženja, jer “novac sa Londonske berze još nije stigao”.

Analitičari, međutim, ocjenjuju da se vlast Srpske zadužuje da bi “kupili glasove za predstojeće izbore i lojalnost građana novcem, koji će vraćati ti isti građani”.

Iz opozicije postavljaju i pitanje čiji je, ustvari novac, koji preko Londonske bezze, kao zajam, stiže u Srpsku.

– Da li je to novac domaćih tajkuna, koji se na ovakav način vraća u Srpsku i na kojem će oni, na visokim kamatama dodatno zaraditi? Mi to ne znamo – rekao je predsjednik SDS Mirko Šarović.

Milorad Dodik je na ovakve prozivke odgovorio da su 300 miliona evra obveznica Republike Srpske kupila 54 kupca i da ti kupci dolaze uglavnom iz Švajcarske i SAD, ali nije otkrio ko su ti kupci hartija od vrijednosti.

Podsjećamo, obveznice Republike Srpske su nedavno prodate na Londonskoj berzi s kamatom od 4,75 odsto, a Vlada RS je saopštila da je tako prikupljeni novac namijenjen za povećanje plata i penzija.

(Srpskainfo)