Naslovna Izdvajamo Ko zapravo (ne)kontroliše Vladu Republike Srpske?

Ko zapravo (ne)kontroliše Vladu Republike Srpske?

Poslanik Narodnog demokratskog pokreta /NDP/ u Narodnoj skupštini Republike Srpske Aleksandar Fulurija

Pored donošenja zakona, jedna od osnovnih nadležnosti Narodne skupštine Republike Srpske je i da bira Vladu i vrši kontrolu njenog rada. Provjerili smo da li je Narodna skupština Republike Srpske zaista kontrolor rada Vlade i da li predstavnici izvršne vlasti strahuju da će u slučaju loših poteza pred parlamentom biti pozvani na političku odgovornost?

Kontrola rada Vlade – jedan je od osnovnih zadataka republičkog parlamenta. Čak se i u Ustavu Republike Srpske jasno navodi da Narodna skupština vrši kontrolu rada Vlade i drugih organa koji su joj odgovorni. Predsjednik parlamenta tvrdi da ova institucija u potpunosti ispunjava ovaj zadatak.

U opoziciji međutim ne misle tako. Kažu da se nadležnosti Narodna skupština često derogiraju. To rade ministri i premijer na način da često ne odgovaraju na poslanička pitanja, a u posljednje vrijeme skupština se, kažu u opoziciji, čak i ponižava i na način da se važne odluke donose na stranačkim komitetima, a skupštini se ostavlja samo da potvrdi ono što je u stranačkim prostorijama dogovoreno.

Iz opozicije kao dokaz stepena poniženosti parlamenta Srpske navode i ponašanje predsjednika SNSD-a koji često preko skupštinske većine izdejstvuje donošenje raznih odluka, koje kasnije niko ne poštuje.

Degradacija ustavom definisanih nadležnosti parlamenta Republike Srpske jeste prisutna, smatraju politikolozi, a to  to nikako nije dobro jer zaustavlja demokratski napredak Republike Srpske i povećava nepovjerenje građana u institucije.

Ovakav odnos prema institucijama traje godinama, kaže Antić, tokom kojih je odnos političara bio takav da je umjesto rada  na njihovom jačanju, kroz razne zloupotrebe rađeno na njihovom uništavanju.

(BN)