Naslovna Izdvajamo KOBNO PREDSKAZANJE Aramanda u jedrilici pao u kukuruzište, prošao s lakšim povredama

KOBNO PREDSKAZANJE Aramanda u jedrilici pao u kukuruzište, prošao s lakšim povredama

0

Smrt Prijedorčanina Ljubiše Aramande, pilota sportske avijacije, dugogodišnjeg instruktora jedriličarstva i predsjednika Planinarskog saveza Republike Srpske, njegove sugrađane i prijatelje iz Elektrodistribucije Prijedor podsjetila je na kobno predskazanje iz 2021. godine.

Aramanda je lakše povrijeđen sredinom jula prethodne godine, kada je avion, usljed kvara na motoru, otkačio jedrilicu kojom je on pilotirao. Spustio se u kukuruzište, a o tom događaju Aramanda je medijima iznio detalje.

– Došlo je do djelimičnog otkazivanja motora na avionu. Ja sam bio u jedrilici. Avion me otkačio. Primjenio sam mjere vanrednih postupaka, što bi se reklo, spasavao živu glavu, i u tome i uspio. Jedrilica nije imala potrebnu brzinu ni visinu, tek 20 metara. To je bila loša okolnost, ta mala visina, jer da sam bio na većoj visini spuštanje bi bilo bezbjednije  – pojasnio je Aramanda.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Tokom ovog incidenta jedrilica je, usljed prinudnog slijetanja, uništena.

– Sat i po smo razgovarali o planovima za ovu godinu, o saradnji, snimanjima iz vazduha… On me nekoliko dana prije toga zvao i predlagao razgovor, piće… Sreli smo se u petak. Prije toga je išao po kćerku, negdje u grad. Pričao mi je o saradnji s Aero-klubom iz Trstenika. Bio je na svečanosti kod njih. Nas dvojica smo bili veoma bliski. Uvijek mi je bio na usluzi – ispričao je Lajšić za Srpskainfo.

Takođe nam je kazao da je Aramanda, na dan pogibije, bio na sahrani dugogodišnjem planinaru Vladi Grublješiću, a potom otišao na aerodrom, na mjesto kojem je bio veoma posvećen.

Nedeljko Lajšić

Veoma sam tužan, potresen, žalostan… Ne mogu prihvatiti istinu da je moga, kao i prijatelja mnogih Prijedorčana, zadesila takva tragedija. Strašno je to, veliki gubitak za sve nas, za njegovu porodicu, Prijedor, Kozaru i Potkozarje – rekao nam je Lajšić ustupivši nekoliko fotografija Ljubiše Aramande.

Nedeljko Lajšić podsjeća da ovo nije prva tragedija članova prijedorskog aero-kluba, u poratnom periodu. Prije Aramande, poginuli su pilot Mile Šormaz i padobranac Aleksandar Kecman.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube