29.7 C
Banja Luka

Koliko dugo Vanjin ubica može da ostane u pritvoru u Turskoj: Evo šta kažu advokati Palevskog

Ljupčo Palevski-Palčo, koji je osumnjičen za ubistvo 14-godišnje Vanje Gorčevske (Đorčevske) i 74-godišnjeg Panče Žežovskog, može biti u pritvoru u Turskoj najduže godinu dana, rekli su za „Telmu“ advokati iz Turske koji se bave ovim problemom.

Tursko ministarstvo pravde je prije dva dana obavijestilo makedonske kolege da je stigao zahtjev za njegovo izručenje.

Nakon hapšenja u turskom gradu, Balikeširu, Palevskom je određen pritvor od 40 dana. Zahtjev je poslat preko sva tri moguća kanala – Turskom Ministarstvu pravde i inostranih poslova i preko Interpola.

Advokat Begum Gurel za “Telmu” je opisao proces. Sljedeći korak koji bi Ministarstvo pravde trebalo da preduzme jeste da proslijedi zahtjev za izručenje tužilaštvu, a potom i Sudu za teška krivična djela, koji će procijeniti krivično djelo.

“Može da uloži žalbu”

Nakon isteka ovog roka od 60 dana prema procjeni sudova, ovaj rok se može produžiti za najduže godinu dana. Prema procjeni sudova, na primjer, reći ćemo da je prekršiocu izrečena kazna 60 dana pritvora, tražiće se od države da pošalje dokumenta, nakon podnošenja zahtjeva za slanje dokumenata sud može donijeti presudu, pritvoreno lice može da uloži žalbu na presudu, raspravlja se o žalbi i donosi pravosnažna presuda, mišljenje dobije se od Ministarstva pravde i Ministarstva unutrašnjih poslova, prosleđuje se Ministarstvu spoljnih poslova i zatim se, uz mišljenje predsjednika države, šalje odgovor zemlji koja je uputila zahtjev za ekstradiciju. Ovo je moj kratak odgovor na vaše pitanje – rekao je advokat Begum Gurel za makedonske medije.

Ministarstvo pravde je ranije obavijestilo da će izručenje Palevskog trajati mjesecima i izrazilo nadu da će se to dogoditi pre juna sljedeće godine.

U međuvremenu, MUP je zatražio i DNK od Palevskog i očekuje se da će materijal za analizu uskoro stići putem međunarodne pravne pomoći. Palevski je napustio zemlju 30. decembra i preko Srbije i Bugarske stigao u Tursku, prenosi Blic.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here