Naslovna Izdvajamo Kome je dovoljan komad hljeba, a ko rasipa novac?!

Kome je dovoljan komad hljeba, a ko rasipa novac?!

0

Život u Bosni i Hercegovini, nekome majka, nekome maćeha. Istraživali smo: kome je dovoljan komad hljeba, a ko rasipa narodni novac?

Da bismo sagledali životni ambijent u Bosni i Hercegovini krenućemo od građana koji su na kazanu javne kuhinje. Sve ih je više. Pomoć od “Mozaika prijateljstva” u Banjaluci dnevno traži preko 1.400 ljudi, kaže za BN predsjednik tog udruženja Miroslav Subašić.

Javna kuhinja u Bijeljini počela je sa radom 2006. godine i imala je 163 korisnika. Taj broj se do danas povećao za 103,  objašnjava Mitar Škorić, šef Odsjeka zajedničkih poslova GU Bijeljina.

Korinik javne kuhinje u Bijeljini Mevlida Topalović za BN ističe da je njoj i njenoj devetočlanoj porodici najvažnije da dobiju hljeb.

Nekome dovoljan hljeb, nekome ni milioni.

Za život četveročlane porodice u BiH potrebno je najmanje 2.905 KM. Toliko iznosi potrošačka korpa koju je izračunao Savez samostalnih sindikata za prošli mjesec. Prosječna plata dovoljna je za pola, a minimalna za jednu petinu potrošačke korpe. Ipak, vlastima rasipanje narodnog novca nije problem.

Tako uz novi mandat članova Predsjedništva BiH na parking stižu nove limuzine vrijedne 285.000 maraka. Poređenja radi, potrošačka korpa za četveročlanu porodicu iznosi  2.905 KM, nove limuzine za članove Predsjedništva 285.000 KM. Uz taj novac koji će se dati za nove limuzine četveročlana porodica mogla bi živeti 10 godina.

Ne čudi što svaka četvrta osoba razmišlja o odlasku iz Bosne i Hercegovine. Podaci su to Ujedinjenih nacija. Istraživanje je provedeno u tri etape.

U prvoj etapi  67 odsto građana izjasnilo se da razmišlja o odlasku zbog nestabilne političke situacije. U drugoj fazi 52 odsto bi otišlo iz ekonomskih razloga, dok se u trećoj etapi ispitivanja njih 45 odsto izjasnilo zabrinutim za budućnost djece.

Čekanje je sadašnjost, a neizvjesnost budućnost za hiljade nezaposlenih u Republici Srpskoj. Evo i statistike:

Na evidencijama Zavoda za zapošljavanje zaključno sa 30. septembrom ove godine, ukupno je 66.504 nezaposlenih lica, od toga broja sa stručnom spremom 52.007, bez stručne spreme 13.497, a starosti od 15 do 30 godina 13.504.

Mnogi potroše godine čekajući posao, da bi na kraju otišli preko granice.

“Postoji veliki broj mladih koji je napustio ovu zemlju poslije milion i jedne odbjenice i netransparentnog konkursa. Imamo i mlade koji su svoju pravdu tražili pred sudovima, ali je nisu našli upravo zbog neefikasnog koruptivnog pravosuđa na koje politika u BiH ima izuzetno jak uticaj.”, navodi u izjavi za BN Mirjana Ćuskić iz Helsinškog odbora za ljudska prava RS.

Ako neko ne zna kako žive građani u BiH da rezimiramo.
Od korisnika javnih kuhnja, kojima je komad hljeba sve što imaju, preko nezaposlenih što u potrazi za poslom jedu hljeb sa sedam kora, pa do onih ekstremno bogatih, koji uživaju u luksuzu. Jasno je da socijalne pravde nema, a nema ni volje naroda da se bori za svoja prava.

(BN)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube