30.7 C
Banja Luka

Komešanja u vladajućoj koaliciji: Početak kraja malih stranaka?!

Ultimatuma, ucjena, političkih pritisaka i iznenađenja neće manjkati tokom narednih nekoliko mjeseci u Republici Srpskoj. Tik pred lokalne izbore u Srpskoj, očigledna je konsolidacija redova u vladajućoj koaliciji. Preletača iz jedne u drugu stranku na domaćem političkom tržištu je sve više, ali ne iz jednog političkog tabora u suprotni, već unutar istog – vladajućeg.

Iako su se partneri u vladajućoj koaliciji uglavnom „rvali“ iza zatvorenih vrata, kletva iznošenja prljavog veša se iz opozicionih redova prebacila na stranke vladajućeg bloka u Srpskoj.

Podizanje glasa unutar koalicije predsjednik SNSD-a je izgleda shvatio vrlo ozbiljno, pa odlučio da stranku koja se nametnula kao vodeća među koalicionim partnerima poslije SNSD-a, vrati na fabrička podešavanja.

Pandorinu kutiju je otvorila Natalija Trivić navodnim prelaskom u SNSD, a mjesecima unazad Ujedinjenu Srpsku napuštaju za nju bitna imena.

„Vidjeli ste da je Igor Dodik nanišanio Ujedinjenu Srpsku. Stevandić, spekuliše se, sastaje se sa nekim centrima moći, hoće da bude kalif umjesto kalifa, našiljio frizuru da nakon predsjednika Skupštine postane predsjednik Republike, nakon što nekom presudom Dodik bude uklonjen. Zato je Igor, po tatinom naređenju, krenuo da ih razara.“, kaž Nebojša Vukanović , predsjednik Liste za pravdu i red.

„Kako su nastale tako se i raspadaju. Satelitske stranke oko SNSD – a su nastale od SDS – a, kupovinom visokih papaka, niskih papaka, pa čak i nekih predsjednika. I šta očekivati osim da budu za jednokratnu ili višekratnu upotrebu.“, poručuje Milan Miličević, predsjednik SDS – a.

Tenzije su počele još prije tri godine, i to na relaciji Stevandić – Dodik, kada je Stevandić rekao da neće klečati ni pred kim, dok mu je Dodik jasno poručio da se ne ponaša kao uvrijeđena strina.

Ipak, jedno od viđenijih lica Ujedinjene Srpske, Milan Petković, za BN poručuje da ne vjeruje da iza svega stoji predsjednik SNSD – a. Ali određeni ljudi iz te stranke, DA.

„Sigurno on ne bi pravio te greške. Te greške prave neki lokalni lideri koji smatraju da će slabljenjem neke druge partije ojačati sebe. Možda i hoće svoj odbor na lokalu, ali na republičkom ne. Mislim da to predsjednik SNSD – a treba ili kontrolisati ili sankcionisati.“, kaže Milan Petković.

Ne tako davno, slična sudbina zadesila je i nekada prejak DNS, dok je bio pod patronatom Marka Pavića. Iz cijepanja stranke na dva dijela izašao je ne tako stabilan DEMOS pod palicom Nedeljka Čubrilovića i još nestabilniji DNS koji vodi Nenad Nešić. I tada se spekulisalo da iza svega stoji upravo predsjednik SNSD – a.

Socijalistička partija, Ujedinjena Srpska, Socijalistička partija Srpske, Narodna partija Srpske, DNS, DEMOS, NDP – sve su to stranke koje lete na krilima SNSD – a.

Ali nove organizacione šeme u SNSD – u su izgleda odlučile da pojedinim strankama izmaknu krila. Da li se već sada nazire kraj određenim političkim partijama?

Socijalisti Petra Đokića takođe su preživjeli udar, iz koga je nastala današnja Socijalistička partija Srpske Gorana Selaka. Ipak, Đokić je uspio da nadmudri političke smicalice i opet se popne blizu trona vladajućeg SNSD – a, dok je Goran Selak nastavio svoju političku priču.

„Mi smo otvoreni za saradnju, za razgovore, ne bojimo se nikakvih udara. I ne vidim razlog da nas neko udara, niti može to bilo ko. Mi smo partija socijalne pravde koja je potrebna Republici Srpskoj.“, kaže Goran Selak, predsjednik SPS – a.

Iz ostalih stranaka okupljenih oko SNSD – a nisu bili raspoloženi da bilo šta komentarišu za BN.

Ipak, svi su, nakon posljednjih dešavanja između Ujedinjene Srpske i SNSD – a, u problemu i razmišljanju koji bi najbolji način bio da opstanu uz, ali dovoljno daleko od SNSD – a.

„Od proteklih izbora gledali smo da su na udaru stranke iz vladajuće koalicije. I to one partije koje su se malo izdigle i koji su samouvjereno nastupali u javnosti, potencirajući stalni rast svoje političke opcije. Naravno, ne može to bez dozvole jedne partije i jednog čovjeka koji odlučuje koliko ko može porasti.“, poručuje Tanja Topić, politički analitičar.

Lokalni izbori su na pragu, a situacija nikad neizvjesnija. Razlog možda leži baš u tome što su ovi izbori ustvari poligon za opšte izbore. A s obzirom na prethodna iskustva, iznenađenja neće manjkati ni nakon ovih izbora.

(BN) Foto: BN

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here