22.7 C
Banja Luka

Kompanija ima jednog radnika i prihod od milijardu KM, ko je na čelu?

Kompanija GEN-I d.o.o. Sarajevo našla se među 20 firmi sa najvećim prihodima u Federaciji BiH prema podacima za 2023. godinu, piše „Biznisinfo“. Međutim, malo poznata informacija je da je čelnik ove kompanije do 2021. bio je aktuelni premijer Slovenije, Robert Golob.

Ova kompanija je lani imala ukupne prihode od oko 357 miliona KM, kao i dobit od 347 hiljada maraka.

Vlasnici kompanije su iz Slovenije, a posluje u Srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi.

Inače, ranijih godina firma je imala još veće prihode. Tako je 2022. godine, takođe sa jednim zaposlenim, imala prihode od čak 761 milion maraka, a godinu prije toga 431 milion KM.

Podsjetimo da je 2022. godina bila obilježena visokom cijenom energenata ali i električne energije, nakon specijalne vojne operacije Rusije na Ukrajinu. Prošle godine se tržište stabilizovalo.

Na veb stranici ove kompanije isitču kako su jedna od najbrže rastućih i najinovativnijih firmi na evropskom energetskom tržištu.

Izrasli smo iz male kompanije za trgovinu energijom koja je izazvala utvrđene tržišne norme i obrasce, u međunarodnu Grupu koja posluje na više od dvadeset evropskih tržišta i donosi finansijsku korist svojim potrošačima energije dok promoviše digitalnu zelenu transformaciju energetskog sistema i društva u cjelini.

Vodeća firma za trgovinu energijom

Postali su vodeća firma za trgovinu energijom u regiji i vodeći snabdijevač električnom energijom u Sloveniji te jedini dobavljač koji isporučuje električnu energiju bez ugljika za sve svoje slovenske kupce.

Međutim, većinu prihoda i neto dobiti ostvaruju poslovanjem na stranim tržištima, a BiH je jedno od njih.

Njihov obim trgovanja desetak puta veći od ukupne potrošnje električne energije u cijeloj Sloveniji.

Ovu kompaniju u BiH zastupa Predrag Savić, stručnjak za električnu energiju iz Beograda. Prije GEN-I radio je za Elektromrežu i Elektroprivredu Srbije

(Avaz) Foto: Avaz

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here