Naslovna Republika Srpska Kompanija „Lykos“ prijeti tužbom građaninu Jezera

Kompanija „Lykos“ prijeti tužbom građaninu Jezera

0

Kompanija koja istražuje rude u Jezeru je poslala opomenu pred tužbu za klevetu jednom stanovniku ovog mjesta zbog objava na društvenoj mreži „Fejsbuk“.

Advokati Društva sa ograničenom odgovornošću „SNK“ Metali se pozivaju na Zakon o kleveti RS i navode da opomenu šalju zbog sumnje da je ovaj mještanin, kako tvrde, nekoliko mjeseci konstantno javno izražavao neistine putem sredstava javnog informisanja, najviše putem aktivnosti na društvenim mrežama, urušavajući ugled i reputaciju „SNK Metala“, a samim tim i kompanije „Lykos balkan metals“.

Dalje navode da je zbog komentara prouzrokovana šteta kompaniji i da će ako se ove aktivnosti nastave, kompanija biti prinuđena da ponese tužbu nadležnom sudu u cilju zaštite svojih prava i interesa kao i zahtjev za naknadu štete i izgubljene dobiti „koja se sastoji u cijeni palih dionica (na berzi) nakon negativne kampanje“.

„Namjerno iznošenje i širenje dezinformacija i sumnji putem društvenih mreža, stvarajući pogodno tle za urušavanja poslovnog ugleda uzrokuju objema kompanijama probleme i rezultiralo je time da iste troše resurse neutrališući neistine i boreći se sa negativnim komentarima“, piše u opomeni.

Mondo je imao uvid i sporne objave optuženog građanina. Dijelio je („šerovao“) objave sa „fejsbuk“ stranica građana koji se protive geološkim istraživanjima u Jezeru. U jednoj od njih su slike sa terena gdje se vrše istraživanja, uz ironične opise autora („da li su ovo korita za stoku“), zatim fotografije i opis jednog mjesta na kojem je Republička inspekcija utvrdila da navodno nije bilo istraživanja, a mještani su prije toga fotografisali građevinske bušilice. U jednoj objavi je opis rudnika i posljedica rudarenja u jednoj drugoj zemlji.

Komentarišući optužbe za klevetu zbog pisanja ili objavljivanja na društvenim mrežama, advokat iz Banjaluke Aleksandar Jokić kaže da jedina razlika u odnosu na redovne predmete jeste što se treba dokazati vlasništvo, odnosno kontrola (virtuelnog/digitalnog) profila.

„To znači dodatne dokaze u slučaju negiranja pasivne legitimacije tuženog. Imajući u vidu da je za postojanje klevete neophodno da se iznosi ili pronosi nešto neistinito i da se tako trećim licima jasno ukazuje na identitet lica o kome se iznose navodi, to nema prepreka da se kleveta izvrši i na društvenim mrežama. Ovo je naročito moguće ako se objave pišu javno i ne ograničava krug korisnika koji mogu da ih vide“, kaže Jokić za Mondo.

Za konkretan slučaj smatra da je u pitanju „prenošenje“ da su vjerovatno male šanse da bi sud to usvojio.

(Mondo Foto: Opština Jezero)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: