Naslovna Crna Hronika Komšiji rekao da ga prati SIPA: Policajac upropastio tajnu akciju

Komšiji rekao da ga prati SIPA: Policajac upropastio tajnu akciju

0

U operativnoj akciji SIPA “Derbi 2” uhapšen policajac iz Gruda zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo “Odavanje službene tajne” u vezi s krivičnim djelom “Zloupotreba položaja ili ovlasti.”

pretresima je izuzeta dokumentacija iz Policijske uprave Grude te iz Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zapadnohercegovačkog kantona. Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) provodili su posebnu istražnu radnju Tajno praćenje i tehničko snimanje osoba, transportnih sredstava i predmeta po naredbi Suda BiH nad osumnjičenim iz Gruda 5. 5. 2020. godine.

Osumnjičeni je primijetio da ga automobil prati te pitao policijskog službenika PU Grude da mu provjeri o čijem se vozilu radi, piše Avaz.

Policijski službenik je zatim obavio provjere u bazi registarskih oznaka IDDEEA i utvrdio da se radi o službenom vozilu SIPA, nakon čega je tu informaciju rekao osumnjičenim.

– Budući da je ta informacija službena tajna, cijela akcija je propala, te su ugroženi životi i sigurnost službenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), izjavio je kantonalni tužilac Josip Aničić.

Uhapšeni pripadnik PU Grude prebačen je u prostorije SIPA radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube