Naslovna Najnovije Konstitutivna sjednica NSRS sutra, uvodi se novina koju je Dodik najavio

Konstitutivna sjednica NSRS sutra, uvodi se novina koju je Dodik najavio

0

Konstitutivna sjednica novog, 11. saziva Narodne skupštine Republike Srpske biće održana sutra, a predsjedavaće joj najstariji narodni poslanik Nataša Radulović.

Radulovićeva će konstitutivnom sjednicom, koja počinje u 12.00 časova, u skladu sa skupštinskim Poslovnikom, predsjedavati do izbora novog predsjednika Narodne skupštine.

Iz Narodne skupštine je saopšteno da su predstavnici SNSD-a, SDS-a, PDP-a, SP-a, DEMOS-a, US, Liste „Za pravdu i red“, DNS-a, NPS-a, SPS-a i „Pokreta za državu“ na sastanku usvojili prijedlog dnevnog reda prve /konstitutivne/ sjednice Narodne skupštine 11. saziva, koji ima 12 tačaka.

Na dnevnom redu su konstituisanje radnog predsjedništva, izbor Komisije za izbor i imenovanje i razmatranje i usvajanje izvještaja Komisije za izbor i imenovanje o mandatima narodnih poslanika, nakon čega je planirano polaganje svečane zakletve narodnih poslanika.

Peta tačka je izbor predsjednika Narodne skupštine, nakon čega slijedi razmatranje prijedloga odluke o broju potpredsjednikā Narodne skupštine, pa izbor potpredsjednika Narodne skupštine.

Osma tačka podrazumijeva imenovanje generalnog sekretara Skupštine i njegovog zamjenika, dok je deveta polaganje svečane zakletve člana Predsjedništva BiH iz Srpske.

Polaganje zakletve člana Predsjedništva BiH je inače najavio Milorad Dodik.

„To je jedna od novina koju uvodimo“ rekao je Milorad Dodik nakon sastanka vladajuće koalicije u Banjaluci.

Na dnevnom redu, kao deseta tačka, planirano je polaganje svečane zakletve predsjednika i potpredsjednikā Srpske, nakon čega slijedi pokretanje inicijative za izbor delegata iz Republike Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, pa pokretanje inicijative za izbor delegata u Vijeće naroda Republike Srpske.

Predstavnici parlamentarnih stranaka u Narodnoj skupštini su na usvojili i prijedlog odluke prema kojem bi Narodna skupština u 11. sazivu trebalo da ima četiri potpredsjednika.

„Takođe, usvojen je prijedlog zaključka o pokretanju inicijative za izbor delegata iz Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, kao i prijedlog zaključka o pokretanju inicijative za izbor delegata u Vijeće naroda Srpske. Utvrđen je broj mjesta u radnim tijelima koja pripadaju pojedinim poslaničkim klubovima, odnosno poslaničkim grupama“, navodi se u saopštenju Skupštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: