16.9 C
Banja Luka

Košarac Prointeru dao ugovore od pola miliona KM

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine na čelu s kadrom SNSD-a Stašom Košarcem, sklopilo je između 2021. i 2023. godine ugovore s firmama Prointer Banja Luka i Prointer Sarajevo vrijedne više od pola miliona maraka!

Kompanija Prointer se našla na američkoj „crnoj listi“, a već dugo se govori da je bliska porodici Milorada Dodika i da je zbog toga godinama u Republici Srpskoj dobivala ugovore od tamošnjih institucija, ustanova i zavoda čiji broj premašuje hiljadu, a vrijednost tih ugovora desetine miliona maraka.

Od računara, do klima uređaja

Prointer, kojem su kako se pretpostavlja raniji svjetski partneri kao što su  softverske kompanije SAP i Microsoft okrenuli leđa zbog povezanosti s režimom u Republici Srpskoj i sumnji da su upravo zahvaljujući bliskosti Miloradu Dodiku i njegovom sinu Igoru ‘pobjeđivali’ kao najuspješniji i najpovoljniji ponuđači u oblasti nabavke računarske opreme, održavanju softerskih sistema i sličnih poslova iz IT oblasti , uprkos svemu uspio se ‘nakačiti’ i na državne jasle, a sve zahvaljujući Staši Košarcu.

Kako je vidljivo iz dokumenata, Košarac potpisao brojne ugovore s Prointerom, počev od onih za nabavku računarske opreme u Ministarstvu na čijem je čelu, preko održavanja različitih sistema, pa do čak i nabavke  klima uređaja za server salu za što je opet angažiran Prointer.

Jedan od posljednjih ugovora za nabavku računarske opreme u MVTEO, Košarac je potpisao krajem novembra prošle godine i taj ugovor vrijedan je oko 22.000 KM. Samo dva mjeseca ranije, tačnije u septembru 2023. Košarac je s Prointerom potpisao ugovor za nabavku računarske i mrežne opreme u vrijednosti oko 166.000 KM!

Kako je vidljivo, Prointer  Sarajevo i Banja Luka su redovni snabdjevači Ministarstva kojim rukovodi Košarac već drugi mandat i do sada su od naših para kasirali više od pola miliona maraka.

Možda je ovaj iznos i veći, jer nemamo potvrdu da smo imali uvid u sve ugovore koje je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa sklopio s Prointerom.

Košarac odbio dostaviti tačan broj i iznos sklopljenih ugovora

Informaciju o tačnom broju ugovora koje je sklopio s Prointerom, neće decidno da otkrije ni sam Košarac.

S obzirom na to da institucije BiH stalno dobivaju i donacije u računarskoj opremi ili različitim softverima, pitanje je , ko i da li uopšte provjerava istinske i realne potrebe, u ovom slučaju Ministarstva kojim rukovodi Košarac za tolikim izdvajanjima za nabavku računarske opreme i navodno održavanje različitih sistema.

Ovakve nabavke bi trebali posebno biti pod lupom ako se ima u vidu da su revizori nedavno utvrdili da je Bosna i Hercegovina u posljednjih deset godina izdvojila više od 100 miliona maraka za  softverske programe u 73 državne institucije, ali se pokazalo da su programi koji su trebali biti rješenje za efikasniju javnu upravu kao i lakše funkcioniranje države, u stvari postali problem.

(Raport)

 

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here