18.7 C
Banja Luka

Krađa glasova ili bojkot PARTIJSKIH KOLEGA: Jovičić osvojio manje glasova od Nešića i stranke

Iako je u trci za predsjednika Srpske učestvovao čak 31 kandidat, oči javnosti su od samog početka bile usmjere na samo dvoje – Milorada Dodika i Jelenu Trivić, dok su svi ostali prošli skoro neprimjetno, ne samo kroz predizbornu kampanju, već i nakon što su biračka mjesta zatvorena i počeli da pristižu rezultati glasanja.

Jedan od njih je i potpredsjednik DNS, Radislav Jovićić koji je u trci za predsjednika Srpske osvojio tek 5.459 glasova građana. Međutim, ako se uporedi broj glasova koje je na izborima dobio Jovičić i ukupni glasovi koje je dobila njegova stranka, vidljivo je da brojke nisu iste.

Prema podacima CIK BiH na osnovu obrađenih 97, 36 biračkih mjesta za Narodnu skupštinu RS, DNS je osvojio 27.297 glasova građana. Iz toga proizilazi da je Jovičić dobio pet puta manje glasova u odnosu na svoju stranku.

Isto tako, vidljivo je da je Jovičića po broju glasova „prešišao“ i lider DNS, Nenad Nešić koji je bio kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH.

Prema podacima CIK BiH, Nešić je osvojio ukupno 34.216 glasova.

Ono što je interesantno jeste da je Jovičić čak dobio manje glasova od poslanika svoje stranke Aleksandra Glavaša koji je na ovim izborima bio kandidat za poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a koji je dobio 7.631 glas.

Jovičić se prvi put javno oglasio nekoliko dana nakon izborne noći i poručio da nije „ljut niti razočaran“, te se zahvalio svim građanima, a posebno onima koji su glasali za njega, ali i „ogromnoj većini koja nije“.

– Hvala i onima koji su pokrali moje glasove – kratko je poručio Jovičić, čime je dao naslutiti kako ne vjeruje da su mu partijske kolege okrenule leđa već da je i on „žrtva“ krađe glasova.

Da li je i Jovičić „žrtva krađe glasova“ ili su ga „izdale“ partijske kolege možda će se znati nakon što se u Glavnom centru za brojanje glasova CIK, u sarajevskoj dvorani “Zetra”, završi ponovljeno kontrolno brojanje glasova za predsjednika Republike Srpske.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here