Naslovna Najnovije Krezić pokušao iskoristiti ime Republike Srpske za novi biznis

Krezić pokušao iskoristiti ime Republike Srpske za novi biznis

– Kontroverzni biznismen iz Hrvatske Kristijan Krezić koji je u Hrvatskoj najavljivao milionske investicije, a zatim se naprasno povukao, već duže vrijeme u najvećem gradu Republike Srpske osniva preduzeća čija je svrha poznata samo njemu.

U Banjaluci ima osam firmi i jedan fond, a za svoj novi, deseti biznis koji planira pokrenuti pokušao je iskoristiti ime Republike Srpske.

On je u procesu osnovanja firme koju je planirao nazvati “Central Gold refinery of Republic Srpska“, ili prevedeno „Centralna rafinerija zlata Republike Srpske“.

Ime Republike Srpske bi mu sigurno dobro došlo i dalo na značaju kod budućih poslovnih saradnika, ali ga je u tome spriječio Okružni privredni sud u Banjaluci, jer je za tako nešto potrebna dozvola nadležnih organa.

Naime, Zakonom o privrednim društvima, poslovno ime može da sadrži naziv Republike Srpske ili jedinice lokalne samouprave, kao i njihova obilježja ili oznake, uz prethodnu saglasnost vlasti.

„U skladu sa ovom odredbom potrebno je dostaviti neophodnu saglasnost ili izvršiti izmjenu u poslovnom imenu iz kojeg će se brisati dio “Republic Srpska“, stoji u rješenju suda.

Takođe, kako se vidi iz ovog dokumenta Krezić prilikom registracije preduzeća nije dostavio dokaz da je izmirio sve poreske obaveze prema Republici Srpskoj, niti je imao potvrdu banke da je uplatio osnivački kapital.

Da ukloni nedostatke dobio je rok od osam dana. U suprotnom, iz suda su poručili kako će odbiti njegovu prijavu.

Inače, Krezić prema dostupnim registrima u Republici Srpskoj ima još osam registrovanih firmi za obavljanje raznih djelatnosti među kojima su poslovno savjetovanje, istraživanje tržišta i javnog mnjenja ali i proizvodnja prehrambenih proizvoda i slično.

Sva preduzeća su na istoj adresi u Jevrejskoj ulici u Banjaluci.

Novinar CAPITAL-a je satima bezuspiješno pokušavao da pronađe njihovo sjedište ili bilo kakav znak koji bi ukazao na njihovo postojanje.

Ponadali smo se kako bi tu našli i ovog preduzetnika, a koji se sve češće spominje u javnosti i povezuje sa najvišim zvaničnicima Srpske i sa njim popričali o njegovim planovima, međutim nismo uspjeli.

Takođe, svi preduzetnici sa kojima smo razgovali u Jevrejskoj ulici ni za jedno od tih firmi, kao ni za Krezića nikada nisu čuli.

To takođe pokazuje i da Krezić ne želi da bude previše vidljiv.

Krezić je nedavno osnovao i fond „Strategic investment“ koji je od Komisije za hartije od vrijednosti RS dobio dozvolu za poslovanje mjesec dana od podnošenja zahtjeva. Kako nezvanično saznajemo, dozvola je izdata uz veliki pritisak iz najvišeg vrha vlasti u Srpskoj.

On se inače prije dvije godine pojavio u Hrvatskoj, tačnije u Koprivnici gdje je najavio milionske investicije u biznis sa farmaceutskim preparatima, a koji je kasnije ubrzo propao.

Pojedini mediji su ga najavljivali kao revolucionara u oblasti hrane i zdravlja te biznismena sa razvijenim poslovima u Njemačkoj i Švajcarskoj, ali previše dokaza koji bi potvrdili tu tvrdnju bar na internetu nema.

(Capital Foto: Danica.hr/Capital)