Naslovna Republika Srpska Istočno Sarajevo Kriminalizacijom klevete uvodi se diktatura

Kriminalizacijom klevete uvodi se diktatura

0

SARAJEVO – Javnu raspravu o nacrtu izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske novinari su napustili i u Istočnom Sarajevu, nedvosmisleno dajući do znanja šta oni misle o kriminalizaciji klevete i uvrede i represivnim mjerama koje nameće Vlada Republike Srpske.

Kao što su uradile kolege u Banjaluci, novinari u Istočnom Sarajevu su prije napuštanja javne rasprave predali zahtjeve za povlačenje ovog nakaradnog nacrta sa obrazloženjem da novinarstvo nije zločin, da se ne smije ograničavati sloboda govora, te da se hitno zaustavi kriminalizacija klevete i uvrede.

Glavna i odgovorna urednica portala Inreview i članica udruženja “Umbrella” koje okuplja 13 istraživačkih medija Senka Kurt rekla je da ovaj zakon mora biti povučen, jer nije u skladu sa našim zakonima, kao ni sa evropskim konvencijama o slobodi govora.

Zakon nije u skladu sa Ustavom BiH niti sa evropskim konvencijama. Novinarstvo nije zločin, sloboda govora nije zločin i tražimo da se ovaj nacrt koji se odnosi na klevetu i uvredu povuče iz svih procedura. Novinari i mediji smatraju da se o ovome ne treba raspravljati, jer su predložene odredbe u potpunosti neprihvatljive“, rekla je Kurt, nakon čega su svi novinari napustili javnu raspravu.

Foto: Capital.ba

U sali su ostali građani, predstavnici nevladinih organizacija i civilnog društva, koji su jedan po jedan obrazložili svoje zahtjeve, viđenje i stavove.

Zanimljive opaske došle su iz realnog sektora, a koje se referišu na slobodu govora radnika koji su žrtve mobinga, zlostavljani na radnom mjestu, a koji bi zahvaljujući ovim represivnim rješenjima, tek onda ostali bez glasa.

Zamislite jednu radnicu u tekstilnoj industriji koju poslodavac zlostavlja ili čak seksualno iskorišćava! Ako bi o tome progovorila, tek onda bi se našla u problemila, jer bi zbog toga mogla biti i krivično gonjena, ako se njen poslodavac i zlostavljač uvrijedi ili osjeti oklevetan. Povucite zakon! Odlaze vam ljudi iz zemlje, ako nastavite sa ovom represijom, biće još gore“, rekao je Dražan Pejaković, predsjednik “Radničkog pokreta”.

Eldin Karić, urednik portala Žurnal.info rekao je da jedini razlog dolaska na javnu raspravu taj što Vlada RS novinarima uvodi cenzuru i zatvara im usta.

Pokušavaju da uvedu cenzuru i uguše i ono malo slobode što je ostalo. Ovo je vapaj novinara da se ovakve stvari ne rade i da se ne uvodi diktatura“, rekao je Karić.

 CAPITAL: A. Pisarević

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube