Naslovna Najnovije Kriminalni klanovi godinama urušavaju MUP Srpske: Slučajevi koji su uzdrmali policiju i...

Kriminalni klanovi godinama urušavaju MUP Srpske: Slučajevi koji su uzdrmali policiju i UNIŠTILI POVJERENJE GRAĐANA (FOTO)

Kriminalne grupe i klanovi godinama urušavaju MUP Republike Srpske, instituciju koja bi trebalo da bude zvijezda vodilja u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, te zaštite bezbjednosti svih građana.

Posebno otežavajuća okolnost je što ovi klanovi djeluju iznutra, pa se po ustaljenom šablonu problemi u početku guraju pod tepih, a onda isplivaju na površinu ne ostavljajući nikoga ravnodušnim.

Građani su zbog svega izgubili povjerenje u rad ove institucije, zbog onih koji su sebe smatrali jačim i od zakona.

Bivši službenici MUP-a više i ne kriju ogorčenost zbog svega što se dešava, jer je primjera o kriminalu u redovima policije Srpske i previše da bi se posmatrali kao sporadični slučajevi.

Akcije hapšenja i otkrivanja prljavih policijskih službenika predstavljaju se kao uspjeh, ali stiče se utisak da procesuiranje odgovornih kreće kada dođe do sukoba suprotstavljenih klanova u samom MUP-u Srpske.

“Stanje je sve lošije”

Radislav Jovičić, izjavio je da mu je kao bivšem ministru unutrašnjih poslova RS neshvatljivo da rukovodioci odjeljenja ne znaju šta rade njihovi inspektori, te da je stanje u MUP-u sve lošije, jer se sve češće pojavljuju događaji koji zavrijeđuju posebnu pažnju i analizu javnosti.

Jovičić koji u vrijeme dok je bio ministar nije pripadao nijednoj stranci, navodi za Srpskainfo da je jedini pravi način rješavanja sve većih problema u MUP-u Srpske potpuna depolitizacija institucije, ali ne demagoška, već ona suštinska.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

– Nikada politička partija ne smije da utiče da kadrovsku i operativnu politiku u MUP-u i vjerujem da bi svima bilo u interesu da policija nezavisno radi svoj posao – dodao je Jovičić

Bivši ministar unutrašnjih poslova RS dodaje da MUP mora pod hitno da sredi svoje redove i zbog sve učestalijih priča o sukobima na relaciji prva dva čovjeka ove institucije, odnosno ministra Dragana Lukača i direktora policije Siniše Kostreševića.

– Javnost se sa pravom može pitati kome MUP da garantuje bezbjednost kada se svako malo dogodi da se hapse inspektori koji prodaju drogu, pa inspektori koji su u bliskim vezama sa kriminalnim grupama u regionu. Dakle, suštinska, a ne demagoška depolitizacija ove institucije. Idealno stanje bi bilo kada bi ministar unutrašnjih poslova bio izabran i od pozicije i od opozicije – zaključio je Jovičić.

Primjera koji su proteklih godina ozbiljno narušili povjerenje građana u rad policije bilo je i previše, a Srpskainfo u nastavku navodi one najznačajnije.

Inspektori i zelenaš

U septembru 2012. godine u Banjaluci je uhapšen Branislav Smiljanić zbog zelenašenja i teških iznuda.

Nakon hapšenja Smiljanića pod lupom je bilo više policijskih inspektora, među kojima i šefovi krim-policije u Banjaluci.

FOTO: FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Iako su postojali snimljeni telefonski razgovori u kojima su visokorangirani policijskih službenici za Smiljanića hapsili dužnike, te ih privodili u službene prostorije MUP-a RS, a optuženog zelenaša oslovljavali sa “šefe”, tužilaštvo nikada nije podiglo optužnicu protiv policijskih službenika, amnestirajućih tako za teška krivična djela u službi.

Mnogi od inspektora koji su se dovodili u vezu sa Smiljanićem, danas obavljaju značajne funkcije u policiji Republike Srpske.

Inspektori i droga

Inspektori za narkotike u tadašnjem Centru javne bezbjednosti (CJB) Banjaluka Srđan Radulović, Ognjen Stijak i Marko Kovačević uhapšeni su u oktobru 2013. godine zbog sumnje da su bili organizovana kriminalna grupa koja se na području Banjaluke bavila prodajom heroina, kokaina i marihuane.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Srđan Radulović

I dok je Kovačević odležao pravosnažnu zatvorsku kaznu, suđenje Raduloviću i Stijaku u nekoliko navrata je ponavljano, a posljednjom presudom prije nekoliko dana, ponovo su osuđeni i to na ukupno 13 godina i devet mjeseci zatvora.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ognjen Stijak

Međutim, ono što je u konkretnom slučaju dodatno uznemirilo javnost jesu drugi inspektori koji su uhapšeni u istoj akciji, a pravosnažno su osuđeni zbog “blažih” krivičnih djela od trgovine narkoticima, tačnije iznude iskaza, premlaćivanja osumnjičenih, falsifikovanja isprava, povrede ljudskog dostojanstva i sl.

Iako su pravosnažno osuđeni, mnogi od njih su u međuvremenu vraćeni na posao u policiju Republike Srpske.

Specijalci MUP RS i oružana pljačka

U septembru 2015. godine na autoputu Banjaluka-Gradiška opljačkano je vozilo zaštitarske firme „Sektor sekjuriti“, a prema zvaničnim informacijama ukradeno je oko 617.000 maraka u različitim apoenima.

Četiri mjeseca nakon pljačke na autoputu, uhapšeni su pripadnici Specijalne jedinice policije Vladan Malić, Goran Paraš i Aleksandar Popović, te njihov saučesnik Oleg Banda.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Svi oni su u međuvremenu pravosnažno osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne.

Ubistvo Davida Dragičevića i progon građana

U martu 2018. godine građani Banjaluke bili su šokirani nakon što je na ušću Crkvene u Vrbas pronađeno beživotno tijelo mladića Davida Dragičevića, šest dana nakon što je prijavljen njegov nestanak.

FOTO: NIKOLA MORAČA/RAS SRBIJA
FOTO: NIKOLA MORAČA/RAS SRBIJA

Još veći šok uslijedio je nakon što je u ekspresno brzom roku organizovana pres konferencija u Policijskoj upravi Banjaluka na kojoj je bez prisustva tužioca koji je rukovodio istragom i bez ijednog potvrđenog materijalnog dokaza iznesena tvrdnja kojom je pokojni mladić ocrnjen.

Uslijedio je do tada nezapamćeni revolt građana koji su mjesecima pružali, a i danas pružaju podršku porodici ubijenog mladića Davida Dragičevića u borbi za istinu i pravdu.

Banjalučko tužilaštvo je tri mjeseca nakon pronalaska beživotnog tijela Dragičevića utvrdilo da se radilo o ubistvu, ali ubice do danas nisu pronađene.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Krajem 2018. godine počeo je nezapamćeni progon Banjalučana i drugih građana koji su pružili podršku porodici ubijenog mladića.

Osim hapšenja, građani su bili zatrpani prekršajnim i krivičnim prijavama koje su u međuvremenu odbačene, a zbog kojih će troškove sudskih postupaka plaćati svi građani Republike Srpske.

(Srpska Info)