Naslovna Izdvajamo Kristijan Šmit zvanično preuzeo dužnost od Incka

Kristijan Šmit zvanično preuzeo dužnost od Incka

0

Khristian Šmit od danas zvanično je novi visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. On je od Valentina Incka simbolično primio zbirku svih akata OHR-a.

Nakon zvaničnog preuzimanja dužnosti, Šmit se Incku i na tome što je zakonski zabranio negiranje genocida.

U prvom zvaničnom obraćanju javnosti građanima u Bosni i Hercegovini zahvalio se što ima priliku da „služi“ narodima Bosne i Hercegovine te je poručio da dolazi kao „prijatelj“ naroda Bosne i Hercegovine. Istakao je da je neophodno razgovarati ne samo s domaćim zvaničnicima, već i sa samim građanima.

„Preuzimam dužnost da pomognem ljudima koji teško rade da bi izdržavali porodice, onima koji žele mirnu budućnost“, poručio je.

Ocijenio je da je pozicija visokog predstavnika „jedna izuzetna pozicija“. Podsjetio je da ova pozicija postoji upravo kako bi postojao mir. Smatra da se ova funkcija treba obnašati, kako je rekao, s dubokim poštovanjem.

„Nije lako dostići dogovor o nekim pitanjima. Zato sam tu, kako bih u ime međunarodne zajednice provodio mir i kako bih pomogao, građanima, konstitutivnim narodima i ostalima kako bi ostvarili uravnotežen mir“, naglasio je Šmit, prenosi Klix.

Šmit je osmi visoki predstavnik u BiH.

Prije njega bili su Karl Bilt, Karlos Vestendrop, Pedi Ešdaun, Volghang Petrič, Miroslav Lajčak, Švarc Šiling i Valentin Incko.

(BN)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: