Naslovna Politika Krivične prijave i zahtjev za ostavku GIK-a Zvornik

Krivične prijave i zahtjev za ostavku GIK-a Zvornik

0

Pravni tim Partije demokratskog progresa podnijeće krivične prijave zbog, kako kažu, očigledne krađe glasova u Zvorniku. Da je poštovana izborna volja građana Zvornika, Jelena Trivić bi bila apsolutni pobjednik u trci za predsjednika RS. Ali brutalno je pokradena zbog kontrole biračkih odbora putem fantomskih stranaka i međusobnih dogovora partija iz koalicije, poručuje zamjenik predsjednika PDP – a, Nenad Vuković.

„Na biračkim mjestima gdje SNSD nije imao kontrolu, Jelena Trivić je pobijedila. Jer bilo je mjesta gdje nisu mogli da kupe birače i ucjene, kao što je Centar 2 gdje Jelena Trivić ima 208, a Milorad Dodik 179, Centar 4 Jelena Trivić 164 Milorad Dodik 120.“, tvrdi Vuković.

Vuković napominje da su Zvornik i Doboj leglo takozvanog doiksavanja, koje ima istoriju još u 2010 – toj godini, a kasnije je samo usavršavano.

Nerealno je da jedan kandidat za Narodnu skupštinu RS ili Parlament BiH dobije onoliko glasova koliko ima i partija, a upravo to se masovno dešavalo u Zvorniku, tvrdi pzamjenik predsjednika PDP – a.

„Donji Lokanj gdje SNSD ima 190 glasova, svih 190 ima i Stevanović. Demos, isto to biračko mjesto, 51 glas, svih 51 imaju Stevanović i Mijatović. Šta nam to govori, da su DEMOS I SNSD imali potpunu kontrolu i radili zajedno na ovom biračkom mjestu. I tako u ranim jutarnjim časovima radili to doiksavanje.“, kategoričan je Nenad Vuković.

 Iz PDP – a poručuju i da je u velikom broju mjesta u Zvorniku izlasnost bila i do 90 odsto, što je kako kažu, nemoguće.

 „Mi ćemo zbog toga tražiti grafološko ispitivanje i utvrđivanje i ovih ikseva o kojima sam pričao, ali i potpisivanja birača u birački spisak gdje opravdano sumnjamo da je bilo potpisivanja u ime drugih ljudi.“ , poručuje vUKOVIĆ.

U PDP – u napominju da je nevjerovatno mali procenat nevažećih neoznačenih listića, u odnosu na republičke procente, što, kako kaže Vuković, budi sumnju da je neko te listiće popunio.

Zbog svega navedenog, Gradska izborna komisija Zvornik treba da podnese ostavku, kaže Nenad Vuković, baš kao što su najavili da će to uraditi i u Gradskoj izbornoj komisiji u Doboju.

 „Čemu termin pritisak. Oni moraju da odgovaraju nekome. Oni moraju da odgovaraju javnosti, biračima. Nisu oni u poziciji da je njihov rad zaštićen od komentara političke javnosti i svih onih koji prate izborne procese.“ , poručuje Nenad Vuković.

Vuković odgovara i na primjedbe da opozicija nije imala dovoljno spremne posmatrače, i poručuje da oni ne mogu organizovati vojsku, jer poštovanje zakona bi trebalo da se podrazumijeva.

(BN)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube