Naslovna Najnovije Krv nije voda, ko je otac generala Sergeja Vladimiroviča Surovikina?

Krv nije voda, ko je otac generala Sergeja Vladimiroviča Surovikina?

0

26.12.1921 godine u gradu Mihajlovka rođen je Vladimir Ivanovič Surovikin, 1941 je započeo školovanje u Staljingradskoj vojno-vazduhoplovnoj školi imena Staljingradski proleterijat Crvene zastave, već 1942 godine stupa na dužnost pilota instruktora za avione Jak u 13ti rezervni lovačko avijacijski puk u gradu Kuzneck.

Za zasluge u izvršavanju borbenih zadataka odlikovan je ordenom za vojne zasluge, a posle rata prebačen je 523 lovački puk u sklopu 303 lovačko avijacijske divizije u Brestskoj oblasti.

1948 godine prebačen je sa pukom u grad Kostroma na preobuku za mlazni avion Jak-15 a dve godine kasnije završava obuku za MiG-15.
1950 godine prebačen je na daleki istok i sa svojim pukom učestvuje u Korejskom ratu na avionu MiG-15, tokom rata oborio je 3 aviona F-86 za šta je nagrađen ordenima Crvene zastave i Crvene zvezde.

Posle Korejskog rata bio je na različitim komandnim pozicijama u 523 lovačko avijacijskom puku na aerodromu Vozdviženka u Primorskoj oblasti na dalekom istoku, za ispitivanje novih vidova oružija i letenje u složenim meteo uslovima nagrađen je ordenima Lenjina i Vrvene zastave.

26 aprila 1966 god, kao komandant 523 puka Surovikin poleće na avionu Su-7B na rutinski let, međutim motor aviona je po poletanju otkazao i iako je dobio dozvolu za katapultiranje on nije napustio avion već ga je usmerio van naseljenog mesta, tom prilikom je poginuo a kasnije je sahranjen u selu Vozdviženka.
11 oktobra te godine rodio se Sergej, iako nije upoznao svog oca krenuo je njegovom stopama, danas je on general Sergej Vladimirovič Surovikin!

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube