30.7 C
Banja Luka

Kurti najavio legalizaciju istopolnih brakova

PRIŠTINA – Premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti kazao je da će u maju legalizovati istopolne zajednice i raditi na tome da izađe u susret pravima i potrebama manjinskih etničkih zajednica, uključujući i srpsku manjinu.

“Kosovo će se potruditi da uskoro postane druga država na Zapadnom Balkanu, poslije Crne Gore, koja svojim građanima garantuje pravo na istopolno životno partnerstvo. Naporno ćemo raditi na tome da to prođemo u bliskoj budućnosti“, rekao je Kurti u njemačkom Bundestagu.

On je na marginama jučerašnjeg skupa, koji je povodom 75. godišnjice osnivanja Savjeta Evrope organizovala njemačka vladajuća socijaldemokratska SPD, za portal Euractiv Njemačka rekao da za razliku od 2022. godine, sada ima podršku većine poslanika svoje partije Samoopredjeljenje da se o legalizaciji istopolnih zajednica glasa u maju.

Kurti je izrazio uvjerenje da će prijedlog biti usvojen u parlamentu, iako još mora da ubijedi jedanaest poslanika pozicije da za njega glasaju. Dodao je da je odluka o sjednici Vlade o tom pitanju već usvojena.

Uvođenje istopolnih brakova bilo bi, piše Euractiv, prenosi RTCG, veliki korak jer bi samoproglašeno Kosovo postalo prva većinski muslimanska država koja je tako nešto učinila.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here