20.7 C
Banja Luka

Lavrov otkrio zašto je Makron govorio o slanju vojske u Ukrajinu

Predsjednik Francuske Emanuel Makron je izjavom o mogućnosti slanja vojske u Ukrajinu pokušao da se dopadne američkom rukovodstvu, ocijenio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov u dokumentarnom filmu „Beograd“, posvijećenom 25. godišnjici agresije NATO-a na Jugoslaviju.

„Sada, ako uzmemo Makrona i njegovo insistiranje na tome da ‘nije isključeno slanje kopnene vojske u Ukrajinu’, tu više nije riječ o ‘strateškoj autonomiji’ nego o pokušaju da se ‘dopadne’ Sjedinjenim Američkim Državama, a ujedno da isprovocira saveznike u samoj Sjevernoatlantskoj alijansi“, naveo je Lavrov.

Prema njegovim riječima, sadašnji rukovodioci evropskih zemalja ne smatraju da su prioritet nacionalni interesi njihovih zemalja već „jedinstvene kolektivne zapadne potrebe“.

„Evropa je potpuno potčinjena SAD. Nema nikakve samostalnosti. Svi razgovori Makrona u proteklih nekoliko godina – a on ih je periodično ‘oživljavao’ u medijskom prostoru – o nekakvoj ‘strateškoj autonomiji’, sve se to pokazalo kao prazna priča“, dodao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je Evropsku uniju nazvao „svadljivom organizacijom“, u kojoj na prvom mjestu nije nacionalni interes pojedinačnih naroda i država, nego lični, uskogrudi politički planovi, težnje i spletke.
NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here