30.7 C
Banja Luka

Limuzine poslanika iz budžeta odvezle 223.000 maraka

Pored visokih plata koje imaju, poslanici i delegati Parlamentarne skupštine BiH, po osnovu korištenja privatnog vozila u službene svrhe, godišnje uzimaju hiljade KM, a što je dalje mjesto stanovanja, to više novca dobijaju, pa su tako u posljednje četiri godine po tom osnovu prihodovali malo više od 223.000 KM.

Naime, pravo korištenja privatnog vozila u službene svrhe imaju poslanici i delegati čije mjesto prebivališta je udaljeno više od 50 kilometara od mjesta rada i ne koriste pravo na službeni smještaj.

Vozila se koriste prilikom dolaska i odlaska po pozivu na sjednice domova i komisija i druge aktivnosti u organizaciji i iz nadležnosti Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Za korištenje privatnog vozila u službene svrhe donosi se godišnje rješenje kojim se utvrđuje pravo na naknadu, kao i pravo na naknadu troškova koji nastanu prilikom plaćanja putarine za dolaske po navedenom pozivu.

„Naknada, osim naknade troškova koji nastanu prilikom plaćanje putarine, obračunava se u visini od 20 odsto cijene litra benzina po pređenom kilometru na određenoj lokaciji. Naknada troškova koji nastanu prilikom plaćanja putarine za dolaske i odlaske obračunava se na temelju službeno utvrđene cijene putarine na relaciji mjesto prebivališta – mjesto rada poslanika i izaslanika“, rekli su nam u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Privatni automobili poslanika i delegata, budžet BiH najviše su koštali u 2020. godini i to 56.808 KM, a pojedinačno najviše u toj godini je isplaćeno Branislavu Borenoviću, predsjedniku PDP-a i poslaniku u Predstavničkom domu parlamenta BiH, koji je putovao iz Banjaluke, i to 7.517 KM.

U 2018. godini po osnovu korištenja privatnog automobila u službene svrhe, poslanicima i delegatima isplaćeno je ukupno 53.499,24 KM, a najviše Jasminu Emriću, poslaniku A-SDA i to 5.605 KM. Inače, Emrić, koji putuje iz Bužima, poslanik je koji je u posljednje četiri godine dobio najviše novca za korištenje privatnog automobila u službene svrhe i to ukupno 24.798 KM.

U 2019. godini poslanicima i delegatima isplaćeno je „svega“ 16.882 KM, a „najaktivniji“ poslanik u godini u kojoj je održano svega nekoliko sjednica bio je opet Borenović, koji je dobio 3.060 KM, dok su privatni automobili budžet BiH u 2021. godini koštali 53.248 KM, u 2022. godine 43.185 KM, a u godini na izmaku „najaktivniji“ je bio delegat Lazar Prodanović, kojem je zbog korištenja službenog automobila isplaćeno 5.523 KM.

O korištenju prihvatnih automobila u službene svrhe bilo je govora i na sjednici Kolegijuma Predstavničkog doma, koja je održana 13. decembra ove godine, a zahtjeve su podnijeli Jasim Emrić, Aida Baručija, Nermin Mandra, Branislav Borenović, Mladen Bosić, Milan Petković i Čedomir Stojanović.

(Nezavisne)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here