20.7 C
Banja Luka

Lokalne zajednice dobijaju mrvice od prirodnih bogatstava

Niko ne zna bolje raspolagati prirodnim resursima od domaćina, lokalne zajednice na čijoj teritoriji se nalaze i nepravedno je da lokalne zajednice dobijaju mrvice od eksploatacije prirodnih bogatstava, rekao je Milan Miličević, predsjednik Srpske demokratske stranke.

On kaže da prema trenutnim propisima lokalnu zajednicu niko ne pita kako se koristi hidro potencijal, na koji način se eksploatišu rudna bogatstva, kako i ko eksploatiše šljunak.

Dodaje da to važi i za geološka istraživanja i koncesije.

Miličević navodi da se od lokalnih zajednica mnogo više uzima nego što im se vrati.

„Opštini Teslić se prilikom korišćenja šumskih bogatstava sa njene teritorije vrati svega 10 odsto od vrijednosti posječenog drveta. Lokalne zajednice niko ne pita čak ni za mišljenje, a kamoli za saglasnost za raspodjelu drvnih sortimenata, kao što ih ne pita da li će se eksploatisati šljunak, na kojim lokacijama i u kojoj količini. Ista stvar je kada je u pitanju  eksploatacija rudnih bogatstava“, pojašnjava Miličević.

On tvrdi da je prilikom korišćenja prirodnih bogatstava prisutan monopol i da je sve centralizovano na vrhu države kako bi se moglo manipulisati ostvarenim prihodima.

„Znam da od koncesija opština Teslić dobija mrvice. I onda kažu mi smo opštini toj i toj dali za neki projekat i sada treba neko da bude zahvalan. Mnogo su više uzeli od onoga što su vratili. Izuzetak su lokane zajednice u kojima je na čelu SNSD, koje su iz  Kompenzacionog fonda, Fonda solidarnosti i sredstava za javne investicije dobijale milione, dok su ostale lokalne zajednice dobijale desetine hiljada maraka“, tvrdi Miličević.

Komentarišući nacrt Zakona o geološkim istraživanjima koji će se naći pred  poslanicima u  Narodnoj skupštini Republike Srpske, Miličević je rekao da je on neprihvatljiv.

„Nije slučajno to što je neko izbacio iz važećeg zakona  dokument koji se zove saglasnost lokalne zajednice za geološka istraživanja“, napominje Miličević.

On je stava da prilikom odlučivanja o eksploataciji rudnih bogatstava krajnje mišljenje mora dati stanovništvo lokalne zajednice koje se o tome treba izjasniti putem referenduma.

Miličević je ukazao i na problem gradnje mini hidrocentrala.

„One su ogroman problem za većinu opština u kojima su izgrađene. Lokalnu zajednicu ni po tom pitanju niko ne pita. Ljudi koji ih grade od toga imaju ogromnu korist, a lokalna zajednica ima narušavanje ekosistema. Iako to nije dozvoljeno u cijev se preusmjeri cijela rječica ili potok i onda imate velike probleme“, kaže Miličević.

(BN)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here