24.7 C
Banja Luka

Luka Petrović „naduvao“ tender za banjalučku firmu

Elektroprivreda RS višestruko je naduvala vrijednost tendera za izradu studija za izgradnju Termoelektrane Gacko 2, a uslove za učešće na tenderu prilagodila banjalučkoj firmi Institut za građevinarstvo (IG), otkriva CAPITAL.

Dvije firme – „Ida inženjering“ iz Bugojna i „Ibis“ iz Zavidovića – uputile su žalbe u kojima iznose niz zamjerki na tri tendera u vrijednosti od po 950.000 KM bez PDV-a, a osnovna zamjerka je da je njihova vrijednost višestruko procijenjena.

Riječ je o tenderu za izradu projektno-tehničke dokumentacije za nabavku lokacijskih uslova, zatim za izradu projektno-tehničke dokumentacije za ishodovanje ekološke dozvole i za izradu projektno-tehničke dokumentacije za dobijanje koncesija za izgradnju TE Gacko 2.

Uslove može ispuniti samo jedan ponuđač

Obje firme žalile su se na uslove tendera koji se odnose na tehničke karakteristike ponuđača prema kojima se traže da u protekle tri godine imaju uspješno realizovan ugovor o izradi Urbanističko-tehničkih uslova u vrijednosti od najmanje 500.000 KM.

„Uslovi koji se odnose na iskustvo ponuđača na sličnim poslovima nisu u skladu sa minimalnim uslovima koje je ugovorni organ dužan postaviti. Prije svega ističemo da u BiH i širem okruženju ne postoji objekat čija je vrijednost izrade urbanističko-tehničkih uslova 500.000 KM, te je ovakvim uslovom značajno ograničena aktivna konkurencija“, navodi se u žalbi firme „Ibis“ iz Zavidovića.

Ono što bi bilo primjereno za predmetnu nabavku, kaže se dalje, jeste da ugovorni organ zahtjeva od ponuđača da imaju iskustvo u realizaciji urbanističko-tehničkih uslova energetskih objekata bez navođenja bilo kakvih vrijednosti ugovora.

„Stavljanje akcenta isključivo na vrijednost usluge, čini da je ovaj uslov gotovo nemoguće ispuniti ili to može ispuniti samo jedan ponuđač, što je u suprotnosti sa osnovnim principima propisanim Zakonom o javnim nabavkama BiH“, navodi se u žalbi Ibis-a.

Identičnu zamjerku iznijela je i firma „Ida“ iz Bugojne koja je u svojoj žalbi navela da „uslov koji se odnosi na uspješno iskustvo ponuđača na realizaciji jednog ugovora u vrijednosti manjoj od 500.000 KM u značajnoj mjeri ograničava aktivnu i pravednu konkurenciju“.

„U BiH ne postoji objekat čija vrijednost Studija ekonomske opravdanosti iznosi 500.000 KM, čime se diskriminišu ponuđači koji imaju bogato i uspješno iskustvo u realizaciji drugih sličnih usluga i tačno pogoduje određenim ponuđačima“, navodi se u žalbi ove firme.

Iz ove firme preciziraju da izrada Studija ekonomske opravdanosti i/ili Studija izvodljivosti po obimu i vrsti poslova nisu dokumenti koji mogu dostići vrijednost od 500.000 KM i ističu da su „čak rijetki i objekti za koje Studije ekonomske opravdanosti dostižu vrijednost od 50.000 KM“.

„Studija ekonomske opravdanosti je stručni dokument kojim se samo ocenjuje ekonomski aspekt opravdanosti izgradnje nekog objekta i predstavlja osnovu za dobijanje koncesija“, kaže se u žalbi.

Pored žalbi ove dvije firme, sagovornici CAPITAL-a odlično upućeni u rad Komisije za javne nabavke ERS-a kažu da se uslovi tendera po nalogu generalnog direktora ERS-a Luke Petrovića prilagođavaju Institutu za građevinarstvo IG, a da je glavni izvršilac direktor „TE Gacko 2“ Igor Milojević.

„Milojević je članovima Komisije za javne nabavke donio tri papira sa ispisanim uslovima koje sve licence i reference mora da ima firma da bi dobila ovaj tender, a to su u stvari uslove koje ispunjava samo Institut za građevinarstvo IG“, tvrdi naš sagovornik

Ista projektno-tehnička dokumentacija se plaća tri puta po 950.000 KM
On ističe da je svima jasno da Evropska unija ne dozvoljava izgradnju novih termoelektrana i da se sve radi samo kako bi se iz ERS-a izvukli i oprali milion maraka.

„Jasno je da nijedna finansijska institucija neće dati novac za izgradnju nove TE zbog stava Evropske energetske zajednice i zabrane gradnje novih termoelektrana, pa je očigledno cilj samo da se izmisli neki projekat i preko njega operu milioni“, kaže naš izvor.

Prema njegovim riječima, među uvjetima tendera su i neki koji nemaju nikakve veze sa onim što je predmet nabavke, već su samo prepisane licence IG-a.

„Postavljeni su tenderski uslovi da firme ponuđači moraju imati licencu za izradu geoloških i rudarskih projekata, zaštitu na radu, izradu ekoloških studija, a sve to u stvari nema veze sa zakonima, jer se ne radi o izradi nikakvih geoloških ili rudarskih projekata“, objašnjava se. naš sagovornik.

U sva tri tendera, nastavlja se, piše da treba uraditi projektno-tehničku dokumentaciju, tako da ispada da se tri puta po 950.000 KM plaća jedna te ista projektno-tehnička dokumentacija.

„Komisiji za javne nabavke je stiglo pet žalbi, ali članovima je rečeno da ih samo odbijaju. U međuvremenu su, sigurno usljed pritiska, tri žalbe povučene, ali pojedini članovi komisije ne žele da učestvuju u nezakonitim radnjama i odbijaju da potpišu dodjelu tendera“, kaže naš sagovornik, dodajući da su do sada mnogi članovi Komisije za javne nabavke u ERS izmijenjeni i dovedeni podobni kadrovi koji izvršavaju naloge.

Milojević odbacuje optužbe

Direktor TE Gacko 2 Igor Milojević odbacuje sve optužbe na svoj račun i kaže da je Komisija za javne nabavke koja je imenovana iz ERS-a angažovana da pregleda tendersku dokumentaciju, ponude i na otvaranju ponude.

„Komisija nema apsolutno nikakve veze sa sastavljanjem tenderskog dokumenta, jer je isti sastavljen od strane stručnog lica koje je angažovano za taj posao ugovorom o delu što je u okvirima zakona o javnim nabavkama. Samim tim tvrdnja da je komisija po mom nalogu sastavljala tenderski dokument je neistinita“, kaže Milojević.

On dodaje da je na svaku žalbu koja je pristigla blagovremeno odgovoreno i žalbe su djelimično prihvaćene, a sve, kako kaže, po propisima kako nalaže zakon o javnim nabavkama.

„Odgovorno tvrdim da nisam davao nikakve upute kako treba da izgleda tenderski dokument i kakve uslove treba da ima“, kaže Milojević.

Komentar nismo uspjeli dobiti od Luke Petrovića jer ne odgovara na telefonske pozive.

( Kapital ) Foto: Kapital

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here