Naslovna Sport “Mafija u Partizanu i Zvezdi je samo vrh ledenog brega”

“Mafija u Partizanu i Zvezdi je samo vrh ledenog brega”

0

Gorčin Stojanović, reditelj i kolumnista, govorio je za „Probudi se“ na Televiziji Nova S o hapšenju navijača, saslušavanju funkcionera, i istragama koje su vezane za Fudbalski klub Partizan, i zašto Crvena zvezda trenutno nije interesantna policiji i istražnim organima.

“Crvena zvezda i Partizan nisu fudbalski klubovi, to su društveno-političke organizacije, koje se bave fudbalom. Tako su i osnovani. Neki se pitaju zašto politika ne izađe iz klubova. Pa, ne može, jer su tako osnovani. Sada imaju sumnjiv status, ali i jasno poreklo. Ako je mafija došla do njih, to znači da je to samo vrh ledenog brega. To znači da je mafija na mnogo izvršnijem mestu”, rekao je Gorčin Stojanović.

Njegova navijačka opredeljenost nije upitna, ali Stojanovića to ne opterećuje da pojasni razliku u statusima Partizana i Crvene zvezde kada su u pitanju policijske istrage.

“Meni je kao trećoj generaciji ‘grobara’ u porodici uvek tužno kada Partizan počne da liči na Crvenu zvezdu. Ne u fudbalskom smislu, nego u onom drugom. Zvezda je udbaški klub, Crvena zvezda je policijski klub. Partizan više nije pravi vojni klub i sad je malo ‘nigde’ – laka meta. Teško je očekivati da UDBA samu sebe istražuje. Pogotovo kada UDBA, ili kako se već sada zove, preuzme sve poluge autoritarnog režima u kakvom mi živimo, jer mi ne živimo u demokratskom društvu”.

Stojanović, međutim, izuzetno poštuje ono što je Dejan Stanković, trener Crvene zvezde, uradio na terenu.

“Deki je postavio odličan fudbal. Bilo je sumnji na početku. Bio je na klupi kao pomoćnik u ozbiljnoj fudbalskoj zemlji, kako bude u Italiji to se posle prelije na ceo svetski fudbal. Ivica Osim je rekao da je Italija autentična u fudbalskom svetu. I Deki to zna. On ima i dozu srčanosti koja pokreće igrače. E sad, vi teško možete u superprivilegovanom klubu kakav je Crvena zvezda da odučite igrače od toga da ne naprave dva žuta kartona, da im se neće tolerisati, ni da ne igraju rukom u 16 metara. Ali kada igrate u našoj ligi, sa sve ovim uhapšenicima koji je vode, to ni tim momcima ne olakšava posao. To je kao da ste ceo život bili glumac u malom provincijskom kamernom teatru, a onda vas neko izvede na veliku cenu ‘Nešnala’ u Londonu, pa ‘ajde se ti snađi, a ni jezik ne razumeš”.

Pozbati reditelj na kraju je poentirao zašto voli da priča o fudbalu a ne i klubovima, upravljanju, politici…

“Pričam o Dejanu Stankoviću jer njemu isto sve ovo nije trebalo. Ali on će imati korist od Zvezde kada ga oteraju, kao što su oterali i sve druge pre njega”.

 

Nova.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: