Naslovna Izdvajamo Manastir Hilandar Petrovićima poklanja 20.000 litara vina, stiže podrška i od trebinjskih...

Manastir Hilandar Petrovićima poklanja 20.000 litara vina, stiže podrška i od trebinjskih vinara

0

Manastir Hilandar na Svetoj Gori u Grčkoj pokloniće 20.000 litara vina iz sopstvene vinarije porodici Petrović iz Velike Hoče na Kosmetu, kojoj su prištinske vlasti zaplijenile 42.000 litara.

Manastir Hilandar je kontaktirao porodicu Petrović sa namjerom da podrži njihovu borbu za opstanak na Kosovu i Metohiji.

-Srđan Petrović i njegova porodica nisu sami, Hilandarci su sa njima i svim Srbima na Kosovu i Metohiji. Na ovaj način bar delom će biti nadoknađena šteta načinjena Petrovićima nasilnim i protivpravnim oduzimanjem vina iz njihove vinarije u Velikoj Hoči – navodi se u saopštenju manastira.

Srđan Petrović je prihvatio poklon i poručio da mu je vino oduzeto samo zato što je glavni akter filma “Čekajući Handkea” koji govori o položaju Srba i njihovoj borbi za opstanak na Kosovu i Metohiji, prenosi portal “Central media”.

Vino će Petrovići skladištiti u centralnoj Srbiji kako ponovo ne bi došlo do oduzimanja.

Porodici Petrović je policija samoproglašenog Kosova nasilno otela 42.000 litara vina i rakije iz njihove porodične vinarije.

Drama je trajala dva dana tokom kojih je kuća porodice bila pod okupacijom.

Takođe, podrška vinariji Petrović stiže i sa juga Republike Srpske, iz Trebinja. Svi trebinjski vinari jednoglasno su se danas dogovorili na sastanku sa gradonačelnikom Mirkom Ćurićem da pomognu vinaru Srđanu Petroviću iz Velike Hoče, kojem je kosovska policija oduzela oko 42 tone vina, da bi ostao da živi i radi na Kosovu i Metohiji.

Kao dugogodišnji vinar, Anđelić je rekao da može samo da zamisli kako se srpski vinari na Kosovu i Metohiji osjećaju poslije pljenidbe vina Petrovićima.

„Sve što drugi rade Srbima na Kosovu i Metohiji, mi ne smijemo tako da se ponašamo. Treba da budemo iznad toga“, rekao je Anđelić.

(Vijesti Srpske)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube