Naslovna Najnovije Marfi kritikovao Dodika: Umjesto da se fokusira na stvarna pitanja on drsko...

Marfi kritikovao Dodika: Umjesto da se fokusira na stvarna pitanja on drsko napada!

0

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Majkl Marfi osvrnuo se u komentaru na blogu o rezultatima izbora 2. oktobra, ali i na niz drugih tema koje se tiču izbornog procesa, odnosa političara prema građanima i stabilnosti države.

Marfi se osvrnuo na Opšte izbore te je pozvao CIK da nastavi ulagati napore u ispitivanju nepravilnosti.

„Pozivamo Centralnu izbornu komisiju da nastavi ulagati napore u ispitivanje nepravilnosti i preduzme sve dodatne, neophodne mjere na utvrđivanju odgovornosti kako bi se osigurao integritet izbornog procesa u Bosni i Hercegovini. Isto tako, pozivamo Tužilaštvo BiH da što prije provede istragu vjerodostojnih navoda o izbornim prevarama i pokrene krivično gonjenje onih koji su u iste bili uključeni“, napisao je ambasador.

Osvrnuo se i na djelovanje Milorada Dodika.

„Sve drskiji napadi na stabilnost Bosne i Hercegovine od strane Milorada Dodika i njegovih saveznika najočitiji su primjer toga. Umjesto da se fokusira na stvarna pitanja koja brinu građane – korupciju, slabu mogućnost zapošljavanja i inflaciju – predsjednik Dodik odabrao je da napada dejtonski poredak i podriva državne institucije.

Sjedinjene Američke Države nikada nisu htjele ukinuti Republiku Srpsku. Korupcija je ono što smo htjeli ukinuti. Predstava koju je prošle sedmice priredio predsjednik Dodik, napadajući Centralnu izboru komisiju zbog provođenja ponovljenog brojanja, nije ponašanje političara kojem je stalo do transparentnosti“, naglašava on.

Ovakve aktivnosti Milorada Dodika, Marfi je opisao kao neodgovorne.

„Ove neodgovorne aktivnosti i neuspjeh lidera na državnom i entitetskom nivou imaju stvarne posljedice po život građana. Uz inflaciju, potencijalnu energetsku krizu, posljedice ruske invazije na Ukrajinu i druge rizike sa kojima će se Bosna i Hercegovina suočiti naredne godine, zemlja si ne može priuštiti nedostatak konstruktivne vlasti koja je fokusirana na napredak.

Prioritet mora biti ponovni rad institucija BiH, obnova osnovne funkcionalnosti kako bi zemlja mogla prevazići ovo nevrijeme na najbolji mogući način.

Nemoguće je graditi bolju budućnost za građane ove zemlje, njihovu djecu i unučad ukoliko država ne funkcioniše, ukoliko njene institucije služe interesima samo jedne političke stranke, ukoliko Federacija ne bude imala legalno izabranu vladu još četiri godine, ili ukoliko Republika Srpska uništava sebe i sve oko sebe nastojeći ostvariti iluzorni cilj nezavisnosti“, napisao je Marfi.

(BN)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: