26.7 C
Banja Luka

Mile Radišić blokirao Ćubićevu firmu, posljedice trpi Srpska

– Ukoliko vlasnik „Niskogradnje“ iz Laktaša Ljubomir Ćubić uskoro ne pronađe četiri miliona maraka ili na drugi način ubijedi Milu Radišića da povuče mjenice i odblokira mu račune, ovom preduzeću prijeti potpuni prekid rada, a to znači i odlaganje brojnih državnih projekata.

Iako je riječ o privatnoj firmi, posljedice bi mogla imati i Republika Srpska s obzirom da je preduzeće iz Laktaša angažovano kao izvođač milionski vrijednih infrastrukturnih projekata koji bi mogli biti obustavljeni.

Trenutno radnici „Niskogradnje“ su angažovani na gradnji mosta preko Save u Gradišci, spoju Istočnog i Zapadnog tranzita u ulici Ivana Gorana Kovačića, izgradnji kružnog toka u Laktašima, izgradnji galerije na putu Podgradci-Mrakovica.

Takođe, njihovi kamioni u nekoliko lokalnih zajednica čiste snijeg, a postoje i dugogodišnji ugovori za održavanje puteva.

Portal žurnal.info je sabrao kako je Ćubić u posljednjih nekoliko godina samo sa Putevima Republike Srpske ugovorio poslove vrijedne preko 70 miliona maraka. Dio tih poslova i dalje nije završen.

Kada će riješiti ovaj problem iz „Niskogradnje“ nema odgovora, a Ćubić se ni danas nije odgovarao na telefonske pozive.

Ono što je izvjesno je da sa blokiranim računima ni jedno ozbiljno preduzeće u Srpskoj ne može dugo da funkcioniše.

Zakon o unutrašnjem platnom prometu Republike Srpske zabranjuje da blokirano preduzeće za vrijeme prinudne naplate posluje sa gotovinom ili da vrši bilo kakve kompenzacije. Sav novac koje im se uplati ide na račun povjerioca koji ih je blokirao sve dok se u potpunosti ne namiri.

Banka koja upravlja glavnim računom nakon blokade javlja i drugim bankama, koje su dužne učiniti isto, a ukoliko na ostalim računima postoji novca i on se prebacuje na glavni račun.

Sve navedeno znači da „Niskogradnja“ u ovom trenutku može poslovati isključivo na povjerenje, jer pristup novcu nema pa tako ne može plaćati svoje obaveze prema radnicima, državi i klijetima.

Podsjećamo, Mile Radišić je „Niskogradnju“ blokirao zbog duga od četiri miliona maraka koji datira iz 2018 godine.

Prvobitno je dogovoreno da se dug vrati kroz četiri mjeseca, ali kako Ćubić nije ispoštovao svoju obavezu Radišić je juče aktivirao mjenice koje je imao kao obezbjeđenje, nakon čega je usljedila blokada na 17 računa preduzeća iz Laktaša.

Radišić i Ćubić su godinama sarađivali. Pored biznisa veže ih i prijateljstvo sa predsjednikom SNSD-a i članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Radišić je 2008. godine Ćubiću za 5,5 miliona maraka prodao zemljište u banjalukom naselju Obilićevo između ulica Arsenija Čarnojevića i Banović Straninje.

Radišić je iskoristio da počne sa izgradnjom poslovno stambene zgrade u centru Banjaluke što je naišlo na oštro protivljenje javnost i izazvalo višednevne proteste građana.

Međutim, grad Banjaluka je to kasnije taj posao pokušao osporiti tvrdeći da je to gradsko zemljište i da ga Radišić nije smio prodati. Uslijedio je sudski proces gdje se ugovor pokušao poništiti, ali tužba je odbijena.

(Capital)

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here