Naslovna Izdvajamo Mile Radišić ostao bez dunuma zemlje u centru grada

Mile Radišić ostao bez dunuma zemlje u centru grada

0

Kontroverzni banjalučki biznismen Mile Radišić i njegova kompanija “Grand Trade” izgubili su skoro dunum građevinskog zemljišta na lokaciji u centru Banjaluke gdje gradi stambeno poslovni kompleks vrijedan na stotine miliona maraka, saznaje portal CAPITAL.

Tačnije riječ je o 980 kvadrata neizgrađenog zemljišta koje se nalazi uz parcele na kojima gradi ove objekte, a koje je dobio po osnovu ugovora iz 2006. godine koji su sklopili “Medicinska elektronika” i “Grand Trade”.

Međutim, taj ugovor je ranijim presudama poništen. Ipak, preduzetnik koji je robijao zbog privrednog kriminala se sa tim nije mirio pa je jednu od poslednjih prilika vidio u Ustavnom sudu BiH kojem se požalio da su u procesima povrijeđena njegova prava na pravično suđenje i imovinu.

Međutim, sud ga je odbio ocjenjujući njegov zahtjev kao neosnovan.

“Ustavni sud zaključuje da osporenim odlukama nije prekršeno pravo apelanata na pravično suđenje i pravo na imovinu kada su redovni sudovi ocjenom provedenih dokaza, utvrdili relevantne činjenice na temelju kojih su utvrdili da je sporni ugovor ništavan jer je protivan odredbama Zakona o građevinskom zemljištu, koji je važio u vrijeme zaključenja. Nema ni kršenja prava na djelotvorni pravni lijek”, navodi se u zaključku suda.

Podsjećamo, “Medicinska Elektronika” je sa “Grand Trejdo” 2006. godine sklopila Ugovor o ustupanju prava trajnog korištenja građevinskog zemljišta tada procjenjenog na 200.000 KM.

Ugovorom je predviđeno da „Grand Trade“ tu cijenu plati tako što će obezbijediti urbanističko-tehničku dokumentaciju za proširenje poslovnog kompleksa Medicinske elektronike.

Međutim, kako Radišić nije obezbijedio urbanističko – tehničku dokumentaciju “Medicinska elektronika” je tražila raskid ugovora, što joj je na kraju i pošlo za rukom.

Takođe, ispostavilo se kako ovo preduzeće nije imalo pravo da ustupi zemljište jer je ono pripadalo gradu Banjaluci.

Radišić će ipak dobiti novu priliku da postane vlasnik zemljišta s tim da će ovaj puta morati pošteno da ga plati. Nakon dugogodišnjeg procesa u “Medicinskoj elektronici” je zaključen stečaj. Pravni sljedbenik preduzeća je stečajna masa, a ovlašćenje da ju vodi dobio je Lazo Tomić.

On nam je poručio kako će uskoro angažovati procjenitelja nakon čega će biti oglašena prodaja zemlje.

“Nakon što zemljište bude prodato, novac će se naknadno podijeliti povjeriocima”, kazao je Tomić.

Paradoks je da je Radišić ranije kupio većinu imovine “Medicinske elektronike” a da je na kraju ostao bez zemljišta, koje je oduvijek bilo glavni predmet njegovog interesovanja.

(Capital)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: