Naslovna Politika Miličević: SDS podnio dvije prijave CIK-u za učešće na lokalnim izborima

Miličević: SDS podnio dvije prijave CIK-u za učešće na lokalnim izborima

0
Milan Miličvić predsjednik SDS
Milan Miličvić predsjednik SDS

– Milan Miličević, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS), potvrdio je da su prijavili dva politička subjekta za učešće na lokalnim izborima u BiH, a koji su zakazani za 6. oktobar.

Kako je pojasnio, prva prijava se odnosi na SDS, jer u ovom trenutku ne postoji nikakva zabrana izlaska na izbore od strane Centalne izborne komisije (CIK) BiH, uprkos tome što je SDS-u ugašen bankovni račun.

„Mi smo se prijavili na raspisane izbore kao SDS, i kao stranka koja nema račun. Prijavili smo se zato što zakon nalaže da CIK BiH može da omogući učešće na izborima svakoj političkoj organizaciji koja nije zabranjena iz nekog razloga, jer je zakonom definisano kad neko može biti zabranjen. Dakle, mi smo krenuli iz teze da nam nije zabranjeno, mi funkcionišemo kao politička stranka, registrovani smo, ali nemamo račun“, objasnio je Miličević.

Očekujemo, kaže, da CIK u zahtjevu koji smo im uputili uz prijavu na učešće na izborima, odgovori pozitivno i da nam ponudi način kako će biti uplaćeni troškovi kotizacije/taksi za učešće, a treba po zakonu da se nađu.

„E sad, da li će to ići sa nekog drugog računa ili na neki drugi način koji već ekonomisti znaju, vidjećemo. To je ono što smo mi mogli da uradimo“, pojasnio je Miličević u izjavi Nezavisnim novinama.

Podsjetio je da su istovremeno poslali tužbu prema banci koja je ugasila račun SDS-a, jer je to, tvrdi, učinjeno nezakonito.

„Čekamo odgovor i od njih“, poručio je Miličević.

Ali, ukoliko se desi da CIK BiH ne dozvoli SDS-u da izađe na izbore, rukovodstvo najveće opozicione partije u Srpskoj, ima spreman odgovor.

„Postoji još jedan politički subjekt koji je prijavljen za izbore ukoliko naša aplikacija za SDS bude teoretski odbijena“, kaže Miličević.

Međutim, nije želio da otkrije ime te stranke, pokreta, organizacije..

„To ćemo ostaviti za tu situaciju, ne bih sada o tome polemisao“, poručio je lider SDS-a.

Podsjetimo da je nedavno toj stranci ugašen bajnovni račun zbog toga što se nalaze na američkoj „crnoj listi“.

SDS se pod sankcijama Amerike nalazi još od 2004. godine i to im do sada nije smetalo da izađu na izbore.

(BN) Foto: Arhiva

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: