20.7 C
Banja Luka

MILIONSKO IZVLAČENJE NOVCA: ERS dodijelila 6,3 miliona KM advokatu Stevanu Dimitrijeviću i Dragi Talijanu

ERS tražio ponuđače za „ekspertske, tehničke, finansijske i pravne usluge za pomoć u izradi dokumentacije i praćenja realizacije investicija“, iako je to djelokrug ovog javnog preduzeća pa te poslove mogu da rade zaposleni. Ipak, 6,3 miliona KM odlazi u ruke  advokatske kancelarije „Dimitrijević i partneri“, firmi „EIB Internationale“ i „VZB Capital & Advisory“ i banjalučkog i beogradskog Ekonomskog instituta. Veze vlasnika, Petrovića i vladajućih stranaka bile su presudne.

Elektroprivreda Republike Srpske, na čelu sa generalnim sekretarom SNSD Lukom Petrovićem, novim milionskim ugovorom okončala je još jedan izuzetno sumnjiv tender. U martu prošle godine nabavkom, bez podjele na lotove, „ekspertske, tehničke, finansijske i pravne usluge za pomoć u izradi dokumentacije i praćenja realizacije investicija“, bila je spremna da plati čak 6.318.000 sa uračunatim PDV-om. Tako je i bilo. Jedna ponuda bila je dovoljna za ugovor potpisan 21. decembra prošle godine.

Dobitnik je konzorcijum kojeg čine advokatska kancelarija „Dimitrijević i partneri“, firme „EIB Internationale“ i „VZB Capital & Advisory“ i banjalučki i beogradski Ekonomski institut.

Zašto je tender za ovaj posao uopšte raspisan, kada je sve opisano djelokrug rada ERS-a, što je Petrović sam priznao – nije objašnjeno. Analiza i pozivanje na odgovornost nakon objavljenog u tenderu ponovo je izostala:

„MH ERS će formirati multidisciplinarni stručni tim sastavljen od zaposlenih eksperata i to iz oblasti: ekonomija i finansije, energetika, regulativa i tehnika“, stajalo je u opisu.

USLOVI ZA IZVLAČENJE NOVCA

Naslućuje li se izvlačenje budžetskog novca za račun pojedinaca vladajućih stranaka? Opisi zaključenog posla baš na to upućuju. Eksperti za javne nabavke portala „Pratimo tendere“ detaljno su analizirali:

„Već naziv tendera je sumnjiv, jer je pomiješano više vrsta usluga u jednom postupku (čak četiri različite), a da nema podijele na lotove. Tu se odmah javlja sumnja da je riječ o unaprijed dogovorenoj nabavci jer ista vrijedi 6.318.000 sa PDV-om, a da nije poznato kolika vrijednost ‘otpada’ na pojedinačne usluge. Ovakve sumnje svakako podgrijava informacija da je pristigla samo jedna ponuda na ovako velik i skup tender“, navodi jedan od eksperata.

Ističe da je nevejrovatno da je postupak pokrenut posebnom odlukom javnog preduzeća od 16. marta prošle godine i da nije dio višegodišnjeg plana investicija.

„Kako je to moguće, osim ako se u međuvremenu nisu dogovorili glavni protagonist ove priče, ugovorni organ i ponuđač, pa je skovan plan, a onda krenulo u realizaciju?! Ovakva kompanija mora imati najmanje petogodišnji plan investicija, a ne da ovako naprasno nekome padne na pamet. Gledajući CPV kodove, dosta ih sa 7124, ali to nije osnov niti je dovoljno da se sve smjesti u jedan predmet nabavke. Ključno je gledati i čime se javno preduzeće mora voditi, a to jeste šta je opis predmeta nabavke, tj. srodnost usluga. Ovdje imamo kruške, jabuke, smokve, šljive i nije podijeljeno na lotove“, ističe.

Tehničke i profesionalne sposobnosti su posebna priča:

„ERS je tražio da ponuđač u posljednje tri godine ima najmanje pet! realizovanih ugovora u pružanju konsultantskih usluga u oblasti finansijskog i/ili poslovnog savjetovanja u oblasti energetike za najmanje tri! elektroenergetske kompanije sa sjedištem na teritoriji države koja je članica energetske zajednice. Na djelu je, dakle, bilo potpuno ograničavanje konkurencije, jer iz nekog razloga ne može biti angažovana kompanija koja ima, na primjer, jedan sličan realizovan ugovor. Kadrovski kapaciteti su, također, posebno, interesantni. Prema traženim zahtjevima, biće i jesu angažovani unaprijed odabrani. Jer, kako objasniti da tražite 10, 15 pa i 20 godina radnog iskustva na istim ili sličnim projektima?! Posebno se to odnosi na dio gdje traže dva stručnjaka ekonomske struke koja su u posljednjih 20 godina učestvovala u realizaciji najmanje 15 projekata iz oblasti energetike“, zaključio je certifikovani ekspert za javne nabavke portala „Pratimo tendere“.

IZA FIRMI SA MILIONSKIM UGOVOROM STOJE ZVUČNA IMENA

Slika o milionskom izvlačenju budžetskog novca postaje mnogo jasnija kada imena firmi zamijenimo imenima vlasnika i odgovornih osoba.

Prva na spisku konzorcijuma je advokatska kancelarija „Dimitrijević i partneri“. Više izvora Žurnala potvrdilo je da advokat Stevan Dimitrijević lični Petrovićev savjetnik. Osim toga, prema podacima sa Portala javnih nabavki, u oktobru prošle godine, pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja u javnosti došao je do još jednog konsultantskog ugovora vrijednog 81.900 KM.

Druga je banjalučki „EIB internationale“ u vlasništvu Drage Talijana.

„Ministarstvo energetike i rudarstva RS na čelu sa ministrom Petrom Đokićem, bez ikakvog zakonskog uporišta, uspostavilo je monopol u oblasti kontrole opreme pod pritiskom kako bi ovaj unosan posao dodijelio dvjema firmama čiji su vlasnici bliski vlasti i premijeru RS Radovanu Viškoviću. Ekskluzivni posao pregleda i ispitivanja opreme pod pritiskom dobile su firme ‘EIB Internationale’ i ‘Centar AI’ iz Banjaluke. Njihovi vlasnici su Drago Talijan i dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Aleksandar Milašinović, inače dobar prijatelj premijera Viškovića, kako ga je sam nazvao braneći se od optužbi za drugi, takođe upitan zajednički posao kontrole svih tehničkih pregleda u RS. O tome je CAPITAL pisao u tekstu ‘Vlada mu dala državna ovlašćenja, on Viškovićevom sinu prepisao pola firme’“, pisao je ovo portal Capital u januaru 2022. godine.

Nešto ranije, u aprilu 2021. godine bivši SDA ministar odbrane Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić i firme „Bičakčić“ i „EIB Internationale“ osnovali su firmu „Vjetroelektrane Čardakov“ d.o.o. Travnik. Firma je osnovana s kapitalom od 6.250 KM, a za direktora je imenovan Slobodan Lončar, koji je bio na čelu propale L.S.B. ELEKTRANE d.o.o.Banjaluka.

„Cikotić, „Bičakčić“ i „EIB Internationale“ imaju još jednu firmu TLG d.o.o. Travnik, koja je bila zainteresovana za izgradnju vjetroelektrane Galica. Zbog nenadležnosti vođenja postupka, po zahtjevu investitora ‘TLG’ za izdavanje/obnovu okolišne dozvole za izgradnju vjetroelektrane Galica Općina Travnik je poništila javni poziv za očitovanje o istom“, pisala je Akta.ba.

Bivšeg ministra Cikotića Sud BiH 5. decembra osudio je na tri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja u vrijeme dok je rukovodio odbranom države. Suđeno mu je za nezakonito pogodovanje hrvatskoj firmi „Scout“ iz Zagreba, čime je državni budžet oštećen za oko 9,7 miliona KM. Riječ je o prvostepenoj presudi i na nju postoji pravo žalbe.

SDA Cikotić je, navedeno je u optužnici, nezakonito izmijenio detalje ugovora o prodaji viškova zastarjelog naoružanja, municije i vojne opreme, o čemu nije obavijestio svoje zamjenike niti Predsjedništvo BiH.

Talijan njeguje veze i sa HDZ-om.

„Nakon punih 12 godina država je odlučila ponovo dijeliti milionske poslove homologacije i certificiranja vozila i to privatnim firmama povezanim s finansijerima SNSD-a i HDZ-a jednako kako je to uradila i 2009. godine. Te godine Ministarstvo komunikacija i prometa BiH unosan posao homologacije i certificiranja vozila dalo je konzorciju ‘EIB Internationale’ PJ Centar za motorna vozila Banjaluka – Institut za saobraćaj i komunikacije Sarajevo – Centar motor Široki Brijeg. Ovaj konzorcij sve do danas ubire milione KM za ove poslove. Homologacija je postupak kojim se motorna vozila, koja se prvi put registruju na teritoriji BiH, kao i njihovi dijelovi, prema svojim konstrukcionim i sigurnosnim karakteristikama usklađuju s propisima u BiH. Naime, uprkos presudi Suda BiH iz 2015. godine u kojoj stoji da se povjeravanje administrativnih poslova u oblasti homologacije vozila privatnim subjektima, kako je to 2009. godine već urađeno, ne može vršiti pravilnikom već samo zakonom, Ministarstvo komunikacija i prometa BiH je potkraj prošle godine usvojilo novi pravilnik, dok je u januaru ove godine raspisalo konkurs za ove poslove koje godišnje donose dobit od 4 do 5 miliona KM“, istraživao je 2021. Fokus.ba

(zurnal.info)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here