29.7 C
Banja Luka

„Minimalac 1.050 KM, ali sa regresom i toplim obrokom“ Dodik mijenja priču, sve je bliži stavovima poslodavaca

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, sada kaže da je njegov prijedlog da se minimalac poveća na 1.050 maraka, s tim da obuhvati i regres, topli obrok i „druga lična primanja“.

Na taj način, Dodik je korigovao raniji stav u kome uopšte nije spominjao regres i topli obrok u sastavu najniže plate u Srpskoj od 1. januara 2024.

-Ja to ne mogu da nametnem i o tome bi trebalo da se dogovore Vlada, poslodavci i sindikati. Dobra plata je jedini motiv da ljudi ne odu iz zemlje, a privreda se ionako žali da bi radnike trebalo da uvozimo jer ih nema dovoljno – izjavio je Dodik u današnjem intervjuu za NIN.

Mada to nije rečeno, predsjednik se, zapravo, približava jednom od zahtjeva Unije poslodavaca Republike Srpske.

Naime, 15. novembra održan je sastanak Unije i predstavnika Vlade Republike Srpske na temu utvrđivanja najniže plate u RS za 2024. godinu, na kojem su izloženi brojni zaključci i prijedlozi. U jednom od njih se predlaže da najniža sadrži topli obrok, prevoz i minuli rad odnosno da budu sastavni dio najniže plate, čime bi bila izjednačena prava iz radnog odnosa za radnike u javnom i realnom sektoru.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

-Analizirajući ključne makroekonomske pokazatelje (BDP, inflacija, i drugo), ujednačen pristup utvrđivanju najniže plate u Evropi i druge parametre, Unija poslodavaca Republike Srpske predlaže da najniža plata u 2024. godini iznosi 750 KM – jedna je od preporuka.

Mada izgleda kao da poslodavci traže da minimalac bude 750 KM, i to su uključenim toplim obrokom, prevozom i minulim rad, u Uniji nam je rečeno da su to odvojene stvari. Dakle, po sadašnjem statusu, to bi značilo da minimnalac sa 700 ide na 750 KM, a ako se na to uračunaju i druge pomenute stavke, onda bi minimalna plata bila oko 950 KM.

Marić: Neprovodivo

Božo Marić optužuje Stanivukovića
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Predsjednik Sindikata uprave RS Božo Marić kaže da je novi Dodikov prijedlog neprovodiv. I to iz razloga jer Zakon o radu RS jasno definiše šta je plata, a šta su naknade koje proističu po osnovu rada.

-Moramo da znamo šta je institut Evropske socijalne povelje, koji je samim tim i ustavna taštitna kategorija svih zaposlenih u Srpskoj da ne mogu primati manju platu od toga. Dakle, na minimalac će morati da se posebno iskazuje topli obrok i regres – kaže Marić za Srpskainfo.

Srpskainfo

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here