Naslovna Najnovije Mirko Šarović: Kritikovaćemo i dalje vlast – upozoravali smo ih na politiku...

Mirko Šarović: Kritikovaćemo i dalje vlast – upozoravali smo ih na politiku koju vode pre donošenja Inckove odluke!

Mirko Šarović predsednik SDS kaže za Novosti da SDS ostaje kod zajedničkog odgovora parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske na nametnutu Inckovu odluku sve dok se toga drže drugi partneri, odnosno parlamentarne stranke koje su potpisnice tog dogovora, bez obzira na unutrašnja neslaganja i razlike po mnogim pitanjima između vlasti i pozicije u RS.

On poručuje da je SDS kritikovao vlast žestoko i do donošenja Inckove odluke.

– Kritikovaćemo ih i dalje sigurno. Upozoravali smo ih na politiku koju vode pre donošenja Inckove odluke. Na politiku koja provocira i na neki način vaskrsava novu tzv. Ešdaun eru u BiH, što je dugoročno gledano pogubno po BiH ali i po interese Republike Srpske – ističe Šarović.

Dalje kaže da bez obzira na to u ime zajedničke odgovornosti spremni su podržati svako pitanje koje je od opšteg interesa kao što je i ovo pitanje.

Predsednik SDS ističe da je interes Republike Srpske iznada stranačkih  borbi i neslaganja, ali to se odnosi praktično samo na ovaj slučaj.

–  Mi smo različiti, vodimo različite politike, vlast smo i  opozicija i logično je da ćemo tako delovati i dalje. Gde ćemo sarađivati i gde ćemo se nadmetati i razlikovati u mnogome zavisi u kom pravcu će ići dalji razvoj događaja u BiH, a  koji se zakomplikovao i ušao u jednu fazu krize nakon Inckove odluke. SDS je protiv srljanja i politike koja ne vidi svoj krajnji cilj i ne definiše razumne poteze koji će dovesti do tog cilja. Naravno to nije lako, posebno u ovom delikatnom slučaju ali trebamo težiti tome. Za ovakve politike koju izjednačava sa rečju odgovornost, SDS će uvek biti partner – ističe Šarović.

On kaže da smo svedoci različitih informacija od odgovornih ljudi, podvaljivanja, špekulacija i to je ta jedna vrsta posebnog specijalnog rata.

– Trebamo se nekako kloniti od toga, ali je možda najvažnije da mi moramo težiti što pre pitanjima koja će nas voditi prema rešenjima. Ovako mislim da se sve svelo na optuživanje sa jedne, druge, treće strane i to komplikuje dalje situaciju u BiH. Ne vidim ništa drugo na vidiku. Sve drugo je u jednoj totalnoj magli. Iz te magle mi moramo da iziđemo što pre i u tom smislu , neophodno je što pre da otvorimo neku vrstu dijaloga. To je možda sada a tako neki i misle nezamislivo ali ja mislim da će lagano doći vreme i za tako nešto – poručio je Šarović.

(Novostirs)