Naslovna Najnovije Mještani naselja Mađir strahuju od urušavanja nasipa

Mještani naselja Mađir strahuju od urušavanja nasipa

0

Nasip u banjalučkom naselju Mađir svakim danom sve više se osipa. Rodoljub Marić morao je da sruši porodičnu kuću,a i drugi objekat u kojem boravi nije siguran za život. Iz gradske uprave obećavaju pomoć.

Nasip i potporni zid u ulici Zdravka Dejanovića u banjalučkom naselju Mađir izgrađen je nakon velikih poplava 2014. godine. Nedugo nakon izgradnje je ponovo oštećen i do sada nije popravljen.

Kuća porodice Marić se nalazila na kritičnoj tački i svaka nova kiša ili zemljotres mogao je da ugrozi njenu stabilnost i živote stanara, zbog čega je morala da bude srušena. Ni objekat u kojem trenutno boravi ova porodica nije siguran za stanovanje.

„Ta zemlja gdje je bio taj objekat ne samo ta nego i od komšija kuće zemlja propada ide negdje niti znamo gdje. Moj objekat je ugrožen pokušavam nešto da riješim gumama koliko ću uspjeti vidjećemo. Nas ima šestoro članova, ćerka zet i dva unuka prisiljeni smo zbog stanja da ona ode tamo, a ja i baba smo ovde ako nas pritisne pritisne ili ne pritisne bože moj“, kaže Rodoljub Marić.

Porodici Marić dodijeljen je privremeno plac na drugoj lokaciji, ali to nije trajno rješenje.

Kažu nisu se nikome žalili jer svi nadležni odavno su upućeni u ovu priču. To potvrđuje i komšinica porodice Marić čija kuća je takođe ugrožena i nije sigurna za život.

„Ova zemlja, ovo neće ovako stati, niko ništa neće da pomogne, nemaju para, a predsjednik svaki dan ide helikopterom tamo ovamo, pa neka i nama pomogne da ne ostanem na ulici. Sve što sam imala uložila sam u tu kuću sa svojih 80 godina…“, priča Milja Čivoja iz istog banjalučkog naselja.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković kaže da je upoznat sa problemom i da će u najkraćem roku iznaći rješenje.

„Ostajem kao gradonačelnik dostupan maksimalno da posjetim te ljude šta može dodatno grad da uradi stavljamo se na raspolaganje. Kako su me uputile tada naše službe da je teško taj dio tretirati i obnoviti i mora da se radi iznova. Sagledaćemo sve i raspoložen sam da stupimo u kontakt sa porodicom i uradimo sve što je u skladu sa našom nadležnošću“, kaže Stanivuković.

Osim ovih, ugroženo je još nekoliko okolnih kuća uz rijeku. Privremeno rješenje bi, smatraju mještani, bilo izgradnja novog potpornog zida uz Vrbas. Nadaju se da će nadležni brzo reagovati i da će konačno moći mirno da spavaju bez straha od urušavanja kuća.

(BN Foto: BN)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: