Naslovna Izdvajamo MMF protiv ukidanja akcize na gorivo, smanjenja PDV-a i nižih cijena struje

MMF protiv ukidanja akcize na gorivo, smanjenja PDV-a i nižih cijena struje

0

Rezidentni predstavnik MMF-a za BiH Endru DŽuel istaknuo je u intervjuu za Bloomberg Adria da je ta institucija protiv ukidanja akcize na gorivo, smanjenja PDV-a za osnovne životne namirnice i nižih cijena električne energije.

– Što se tiče privremenog ukidanja akcize na gorivo, u vrijeme naših konzultacija u ožujku 2022., isticali smo da bi se ovakva politika mogla razmotriti. Međutim, kako su cijene goriva danas mnogo niže, ai inflacija bilježi trend pada, ne smatramo da je privremeno ukidanje akcize opravdano, rekao je Jewell.

Govoreći o potezima vlasti u vremenu energetske krize, on smatra da je, iako su i građani i poduzeća u BiH imali koristi od nižih cijena električne energije, ta politika ipak skupa i neodrživa.

-Nadalje, u ovakvim situacijama poželjno je dopustiti da cijene električne energije rastu u skladu s tržištem, međutim tada je potrebno istodobno kompenzirati najranjivije kategorije društva. Drago nam je vidjeti da je Republika Srpska uvela blok tarife, gdje domaćinstva plaćaju različite tarife ovisno o tome koliko električne energije potrošeno, navodi Džuel.

Također je ocijenjeno ispravnim neuvođenjem niže stope PDV-a za osnovne životne namirnice u BiH.

-Bosna i Hercegovina ima jedan od najefikasnijih PDV sustava u Europi, u velikoj mjeri zahvaljujući jedinstvenoj stopi PDV-a od 17 posto, koja pojednostavljuje naplatu i umanjuje mogućnosti prevare. Niža stopa na osnovne životne namirnice je skup i loše targetiran instrument za pružanje povlastice domaćinstvima s nižim primanjima – naglasio je Džuel.

( Bloomberg Adria ) Foto:BN

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube