Naslovna Najnovije MMF: Prvo reforme pa novac od kredita

MMF: Prvo reforme pa novac od kredita

0

Džuel je precizirao da neće biti novog aranžmana za hitnu pomoć protiv kovida poput onog od prošle godine, već da MMF očekuje tradicionalni aranžman u kojem se novac dobija tek nakon sprovođenja reformi.

– Pregovori o novom aranžmanu BiH sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/ suspendovani su, ali je MMF spreman da nastavi razgovore u svakom trenutku, rekao je rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Endrju Džuel.

Džuel je precizirao da neće biti novog aranžmana za hitnu pomoć protiv kovida poput onog od prošle godine, već da MMF očekuje tradicionalni aranžman u kojem se novac dobija tek nakon sprovođenja reformi.

“Ne vidim razlog zašto reforme o kojima smo razgovarali prošle godine opet ne bi bile na stolu. Ne vidim nijedan razlog da te reforme ne prenesemo u nove pregovore”, izjavio je Džuel za “Nezavisne novine”.

Džuel je naveo da bi novi program trajao nekoliko godina i da bi u njega bile uključene reforme.

“Ako bismo ponovo počeli pregovore, to bi mogao ponovo biti prošireni aranžman, ali i stendbaj aranžman”, rekao je Džuel.

On je naveo da MMF želi da budući aranžman pomogne vlastima u borbi protiv pandemije.

“Želim jasno i glasno reći da mi od njih ne tražimo da štede, mi želimo da oni troše više”, dodao je Džuel.

On je ukazao da MMF, obično kada dođe u neku zemlju, traži stezanje kaiša, smanjenje penzija, potrošnje, plata i drugo.

“To uopšte ne tražimo od vas. Mi želimo da podržite preduzeća i domaćinstva. Želimo da trošite i želimo da vam pozajmimo novac po izuzetno niskim kamatnim stopama i veoma povoljnim uslovima”, naveo je Džuel.

On kaže da se istovremeno želi pripremiti ekonomija u BiH na svijet poslije kovida.

“Nadamo se svjetlu na kraju tunela i želimo da vidimo reforme koje će pomoći ekonomski uključivi rast od kojeg će koristi imati širi slojevi stanovništva”, naveo je Džuel.

On je podsjetio da je u martu objavljen izvještaj, u kojem je u BiH projektovan rast od 3,5 odsto ove godine pod uslovom da su vakcine široko dostupne u drugoj polovini godine.

“Sada znamo da vakcine skoro uopšte nisu dostupne, jer i vi znate da početak vakcinacije nije prošao dobro. Istovremeno, imamo nove sorte virusa koje povećavaju broj oboljelih, bolnice se pune, a broj smrtnih slučajeva raste. Zbog toga je izvjesno da ćemo morati revidirati naše projekcije nadolje”, naveo je Džuel.

Prema njegovim riječima, što prije ljudi budu vakcinisani, prije će biti otvorena ekonomija.

(Agencije)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube