Naslovna Najnovije Moćni se bogate i štite moćne! Korupcija prisutna u svakoj pori društva...

Moćni se bogate i štite moćne! Korupcija prisutna u svakoj pori društva BiH

Antikorupcijski sistem u BiH i dalje je izuzetno složen, decentralizovan i loše koordinisan, što komplikuje i ispunjavanje obaveza koje je BiH preuzela kroz Berlinski proces prije tri godine, kada je, zajedno s ostalim državama regiona, obećala snažniju borbu protiv korupcije.

 

Ovo je dio izvještaja Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI-TOC) o organizovanoj korupciji na zapadnom Balkanu. Nedostatak političke volje razlog je što obećanja nisu ispunjena pa novi zakon o javnim nabavkama još nije usvojen, napredak u reformi javne uprave je nedovoljan, a nema ni reforme u finansiranju političkih partija.

U izvještajima, čiji su autori ambasador Uglješa Zvekić i profesorica Sunčana Roksandić, navodi se da državna agencija za sprečavanje i koordinaciju borbe protiv korupcije još čeka na izmjene i dopune zakona koji bi ojačao njenu nezavisnost i finansiranje, a da ostala tijela za borbu protiv korupcije nisu jednoobrazno organizovana i uglavnom nemaju dovoljno osoblja.

“Korupcija sprečava prosperitet društva i koči ekonomski razvoj države, pogodujući pojedincima koji do određenih ugovora ili radnih mjesta ne dolaze jer su najsposobniji, nego zato što su podobni ili su dali mito. Promjene zakona su neminovne na putu u članstvo u EU”, kazala je za Avaz koautorica izvještaja Sunčana Roksandić, profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta u Zagrebu. Ona ističe da se na antikorupcijske mjere gleda kao na nešto što je nametnuto izvana, ali da napretka neće biti dok se ne shvati da su one nužne.

Politički uticaj

BiH se kroz Berlinski proces 2018. obavezala i da će podržati razvoj transparentnije i odgovornije javne administracije.

“Mnogi primjeri korupcije povezani su s političarima i tu se pojavljuju prepreke u smislu političkog uticaja na tužilaštvo i sudstvo. To dokazuju primjeri u kojima su zviždači nakon ukazivanja na korupciju ostali bez posla ili trpe strašan mobing. Svi ti primjeri upozoravaju na to da je korupcija prisutna u svakoj pori društva, u svakoj relaciji gdje je moguće doći do novca, bilo da je riječ o javnim nabavkama, zloupotrebi položaja, primanju mita”, istakla je Anesa Agović, terenski koordinator GI-TOC za BiH.

Iako je postignut napredak u uspostavljanju odgovarajućeg antikorupcijskog zakonodavstva, primjena zakona izostaje, a rezultat je organizovana korupcija kao simbioza organizovanog kriminala, kriminalnih metoda i korupcije na visokom nivou. To stvara iskrivljeni sistem u kojem se moćni bogate i koji štiti moćne, ocjene su iz izvještaja.

 

(BL Portal)