Naslovna Najnovije Mogući protesti na jesen: Budžetski radnici o neispunjenju obaveza Vlade Srpske

Mogući protesti na jesen: Budžetski radnici o neispunjenju obaveza Vlade Srpske

0

Premijer Republike Srpske Radovan Višković više ne uživa naše povjerenje, a od septembra su moguće i protestne šetnje. Ovo je danas izjavio predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske, Božo Marić.

On je istakao da Vlada Srpske nije ispoštovala Sporazum o povećanju plata oko 55.000 zaposlenih koji primaju plata iz budžeta.

Riječ je o zaposlenima u javnoj upravi, zdravstvu, policiji, pravosuđu i prosvjeti.

Predstavnici sindikata upravo imaju konferenciju za novinare ispred Administrativnog centra Vlade Republike Srpske na kojoj govore o “prekršenom Sporazumu o povećanju plata”.

Međutim, navode da još nije kasno i da se može postići dogovor, poručujući da sada “sve zavisi od Vlade Srpske”.

Marić je rekao da je danas istekao rok iz Sporazuma o povećanju plata koji su predstavnici sindikata potpisali sa Vladom RS a na osnovu prošlogodišnjeg dogovora koji su postigli sa aktuelnim predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

– Vlada RS se nije očitovala po ovom pitanju iako je Radna grupa završila svoj posao. Mi danas želimo da poručimo da Radovan Višković, premijer RS, više nema naše povjerenje jer nismo vidjeli da se u ovoj godini odrekao ijednog tendera, službenog vozila, ijedne nabavke softvera, ali se odrekao svojih oko 55.000 radnika- rekao je Marić.

On je dodao da je i Budžetom RS za 2023. godinu planirano 130 miliona KM više sredstava za ispunjenje Sporazuma o povećanju plata.

– Ako se u roku od 15 dana ne održi sastanak sa najvišim rukovodstvom RS, na čelu sa premijerom i ministrima , mi ćemo onda sigurno od septembra početi sa protestima. Ovim putem najavljujemo burnu jesen, imaćemo protestne šetnje svaki dan poslije radnog vremena – najavio je Marić.

Anica Jondić, predsjednica Sindikata  radnika unutrašnjih poslova RS, kaže da više nema nikakve dileme da je Vlada RS prekršila dogovor od 30.maja od prošle godine koji je dogovoren sa predsjednikom RS, kao i Sporazum koji je 6. juna prošle godine potpisan sa Vladom.

Sporazumom je, kako kaže, predviđen način i dinamika povećanja plata budžetskim korisnicima. To su zaposleni u unutrašnjim poslovima, u javnoj upravi, u pravosuđu, u zdravstvu i obrazovanju.

Ovo je, kako kaže, bio odgovor Vlade RS o načinu isplate regresa i toplog obroka. Ispunjen je dio obaveza, a to je, po njenim riječima, povećanje plata u avgsutu prošle godine i povećanje plata od janura određenim budžetskim korisnicima. Nije ispunjen treći dio Sporazuma, o, kako ističe, povećanju plata tokom drugog kvartala ove godine.

Željko Šukalo, predsjednik Samostalnog sindikata zaposlenih u zdravstvu RS, apeluje na predsjednika RS da “odbaci kosu kosu kojom je juče kosio jer to nije njegov posao i da smijeni odgovorne čiji je to posao, te da završi posao koji je započeo sa sindikatima prošle godine”.

Mirko Šerbedžija, predsjednik Sindikata medicinskih tehničara, nije očekivao da Vlada kontinuiteta neće ispuniti dogovor. Poručuje da će sindikati istrajati u svojoj borbi.

Milijana Džajić, zamjenica predsjednika Sindikata doktora medicine, poručila je kako je za vrijeme pauze danas došla da podrži kolege iz sindikata.

– Septembar je blizu, a oni neka odgovore kako znaju i umiju a mi ćemo svoje- poručila je ona.

Srpska info

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube