Naslovna Izdvajamo MOSKVA: Glasanje za članstvo Prištine u Savetu Evrope ─ sramota!

MOSKVA: Glasanje za članstvo Prištine u Savetu Evrope ─ sramota!

0
Samoproglašeno Kosovo nije spremno za članstvo u Savetu Evrope, glasanje za pozivanje Kosova u članstvo je sramota za Parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope (PS SE), saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Glasanje za podršku Kosovu je sramota za PS SE, koja je potvrdila svoju posvećenost obezvređivanju međunarodnih pravnih normi i rušenju temelja međudržavnih odnosa u Evropi“, istakla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u komentaru objavljenom na sajtu Ministarstva.

Napominje se da je samoproglašeno Kosovo potpuno nespremno za članstvo u Savetu Evrope i „nema pravo na to, jer se, prema povelji, u organizaciju primaju samo nezavisne države, što Kosovo nije“.

„Istovremeno, nije bilo jednoglasnosti među poslanicima. Mišljenja su bila podeljena čak i među delegacijama onih zemalja koje su svojevremeno priznale ‘nezavisnost’ Kosova. To ukazuje da na kontinentu još uvek postoje zdrave snage sposobne da se odupru nepromišljenim pristalicama ‘kosovskog projekta’ i njihovoj neprincipijelnoj politici“, zaključuje se u komentaru.

PSSE je ranije odobrila preporuku da se samoproglašeno Kosovo pozove u članstvo Saveta Evrope. Glasanje je obavljeno na plenarnom sastanku u Strazburu, odobrenje je usvojeno sa 131 glasom za, 29 protiv i 11 uzdržanih. Konačna odluka o članstvu ostaje na Komitetu ministara PS SE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: