Naslovna Politika Može li SNSD do 4. delegata: Salkić potpredsjednik Narodne skupštine, ako Pokret...

Može li SNSD do 4. delegata: Salkić potpredsjednik Narodne skupštine, ako Pokret za državu ne glasa za opoziciju

0

Četiri potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske po prvi put nisu imenovana na konstitutivnoj sjednici, a razlog su politički dogovori nalik trgovini koji se vode iza kulisa, a koji ne uključuju samo ove četiri pozicije, nego i mjesta delegata u Domu naroda BiH i Vijeću naroda RS.

Predsjednik SNSD, Milorad Dodik, poslije izbora je izjavio da će njegova stranka imati potpredsjednike Narodne skupštine iz reda Bošnjaka i Hrvata.

Imena još nisu „zakovana“, ali se u političkim krugovima spominju Nina Bukejlović i Denis Šulić, koji je na mjestu potpredsjednika bio i u proteklom mandatu, te Anja Ljubojević, kao Hrvatica. Za hrvatsku poziciju u igri je i Suzana Gašić iz Demosa, ali je malo vjerovatno da će ta stranka dobiti mjesto potpredsjednika nakon što je dobila poziciju generalnog sekretara parlamenta.

Đokić stavio karte na sto

Međutim, svog potpredsjednika želi da ima i Pokret za državu (PZD), koji okuplja bošnjačke i probosanske stranke, a favorit im je kontroverzni Ramiz Salkić iz SDA, bivši potpredsjednik Republike Srpske. Mada na listi imaju i one koji se izjašnjavaju kao Hrvati.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Najvećoj opozicionoj partiji SDS, prema Poslovniku NSRS, pripada jedno potpredsjedničko mjesto. Kako nam je rečeno u SDS, oni će tek za desetak dana zvanično objaviti ime kandidata jer v.d. predsjednika stranke, Milan Miličević, na sjednici Glavnog odbora prvo treba da imenuje privremeno predsjedništvo stranke.

Ostaje još jedno, četvrto mjesto potpredsjednika i u ovom rasporedu snaga na njega može da bude imenovan kandidat iz bilo koje vladajuće stranke. Iz SP Petra Đokića već su stavili do znanja da to mjesto pripada njima i da je kandidat Petko Rankić, iz Bratunca. NPS Darka Banjca, kako nam je rečeno, ne miješa se u ove kombinacije, bez obzira na ranije spekulacije da bi upravo Banjac mogao da traži potpredsjedničko mjesto.

Kalkulacije

Iako Poslovnik Narodne skupštine nalaže da se potpredsjednici, kao i predsjednik i generalni sekretar, biraju na prvoj sjednici, to se ipak nije desilo. Kako saznajemo iz više izvora, razlog su kalkulacije oko izbora srpskih delegata u Dom naroda BiH.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Konkretno, koalicija okupljena oko SNSD čini sve da obezbijedi četiri od pet srpskih delegata čime bi zadržala kontrolni mehanizam za sve odluke koje usvoji Predstavnički dom BiH. Navodno, spremni su da PZD počaste sa mjestom potpredsjednika NSRS, ako odigraju onako kako njima odgovara, ali je priča zamršenija nego što se čini na prvu.

Tri delegata SNSD su neupitna, ali je borba za četvrtog. I tu na scenu stupa Pokret za državu, koji ima pet poslanika u NSRS. Oni su već nekoliko puta poručili da im iz Sarajeva niko neće diktirati kako će glasati, a Vojin Mijatović iz SDP ovih dana je objavio pet zahtjeva adresiranih na opozicione stranke u Srpskoj koje treba da potpišu kako bi pet poslanika PZD glasalo za izbor njihovog drugog delegata u Dom naroda BiH. Sa 25 poslanika, koliko ima opozicija, plus pet iz PZD, to bi bilo više nego dovoljno za drugog opozicionog delegata, vjerovatno iz PDP, jer se smatra da je 14 glasova poslanika dovoljno za jednog delegata.

Međutim, izvori Srpskainfo tvrde da je sve to igrarija i da se zapravo radi o zahtjevima Mijatovića upućenim Miloradu Dodiku.

Tas na vagi

Iako se u javnosti stvorila slika da je neophodno da poslanici PZD glasaju za kandidatsku listu SNSD, kako bi obezbijedili četvrtog delegata, postoji matematika po kojoj je za SNSD dovoljno samo da PZD glasa za svoju listu.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Dakle, nije neophodno da podrže njih, ali bi za SNSD bilo loše da probosanske stranke podrže listu opozicionih stranaka.

Kako saznajemo, za sada se stvari odvijaju dobro za SNSD, jer je PZD već dostavio u NSRS listu svojih kandidata za Dom naroda.

– Sve to važi ako Dodik na svoju stranu uspije da pridobije poslanike DNS Nenada Nešića i SPS Gorana Selaka, što se čini kao završena stvar. U tom slučaju ih u koaliciji ima ukupno 53. Matematika kaže da tada prolaze četiri delegata SNSD – po tri za koja bi glasalo 13 narodih poslanika i jedan za kojeg bi glasalo 14 poslanika.

S druge strane, SDS, PDP i Nebojša Vukanović imaju zajedno 25 poslanika, što im je dovoljno za jednog delegata. Ako poslanici PZD budu „iz principa“ glasali za svoju listu, imaće samo pet glasova i naravno da neće izabrati svog delegata u Dom naroda BiH. Dakle, ako Pokret za državu odigra na ovaj način, vjerovatno će Dodik pristati da Ramiz Salkić bude potpredsjednik Narodne skupštine. Ili eventualno neko od Hrvata. U svakom slučaju, glasanje je tajno, tvrde sagovornici Srpskainfo.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

U političkim partijama za sada ne žele javno da govore o ovim, ali i o drugim kombinacijama, o čijem broju možemo samo da naslućujemo.

Posebno za Vijeće naroda RS, gdje je veoma važno ko će imati većinu u Klubu Bošnjaka, koji redovno blokira ili usporava sve ono što odluči Narodna skupština.

IMENA

Kandidati SNSD za delegate u Domu naroda BiH su Snježana Novaković Bursać, Sredoje Nović, Nikola Špirić i Radovan Kovačević.

SDS je na prvo mjesto stavio Želimira Neškovića iz Lopara, koji je izborio poslanički mandat u Narodnoj skupštini RS. Na listi SDS je još nekoliko imena, ali su samo teoretske šanse da će imati drugog delegata. Ako bi opozicija uspjela da se izbori za drugo mjesto, onda bi to bio Nenad Vuković iz PDP.

O kandidatima za Vijeće naroda RS još se toliko ne govori.

(Srpskainfo)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube