20.7 C
Banja Luka

Može li SNSD opstati bez Milorada Dodika?

U jeku sudskog procesa pred institucijama Bosne i Hercegovine, Miloradu Dodiku je uzdrman tron, a prijeti mu i zabrana političkog djelovanja. Zašto članovi SNSD – a poistovjećuju njegovo ime sa Republikom Srpskom?

Punih sedamnaest godina, Milorad Dodik kao predsjednik SNSD-a i oduvijek na jednoj od vodećih funkcija, kako u Srpskoj tako i na nivou BiH, odlučuje o svim politički i ekonomski važnim pitanjima.

U jeku sudskog procesa pred institucijama Bosne i Hercegovine, Miloradu Dodiku je uzdrman tron, a prijeti mu i zabrana političkog djelovanja. Zašto članovi SNSD – a poistovjećuju njegovo ime sa Republikom Srpskom?

Možda iz straha da se sama stranka, koja u svom nazivu i ima ime predsjednika partije, ne raspadne kao kula od karata, ili će strah koji je Dodik sijao godinama meću članstvom, na kraju da ga košta političke karijere?

Uz tri godine prvog premijerskog mandata Milorada Dodika i 17 godina „vlade kontinuiteta“, SNSD sa svojim koalicionim partnerima suvereno vlada Republikom Srpskom već pune dvije decenije.

Ubacivanjem svog imena u ime stranke, Milorad Dodik je partiju ostavio po strani, a sebi uzdigao na tron. Ipak, trenutno je fotelja Miloradu Dodiku na klimavim nogama, s obzirom na moguću zabranu političkog djelovanja, u zavisnosti od ishoda sudskog procesa pred institucijama Bosne i Hercegovine.

Očigledno svjesan da se malo više zaigrao u igri koju je sam počeo, Dodik je u nedavnoj izjavi za beogradski NIN rekao da će SNSD postojati i bez njega. Da li nešto naslućuje, Dodik nije rekao, ali priznao je da bi to moglo izazvati ozbiljne potrese u stranci. Dodikov stav potvrđuje i šef Kluba poslanika SNSD-a u Parlamentu Srpske, u izjavi za BN televiziju.

 „Ja sam siguran da Dodiku ne može da zabrani rad niko, osim naroda u Republici Srpskoj, tehnički, zakonski ni demokratski ni ustavno. To je nemoguće. SNSD je jaka politička organizacija koja sigurno crpi snagu od gospodina Dodika koji je jedan od najvećih lidera na ovim prostorima. Ali SNSD i Dodik je jedno i to ne može da bude drugačije. – Znači ne bi bilo SNSD – a bez Milorada Dodika? – Pa SNSD – a bi bilo, ali SNSD je nešto što će sigurno trajati dok je Milorad Dodik živ“, rekao je Žunić.

Sporna pobjeda Milorada Dodika na posljednjim opštim izborima je bila neizvjesna do posljednjeg momenta, ali SNSD je osvojio najviše glasova za nivo Narodne skupštine RS. SNSD na nivou Bosne i Hercegovine čini vlast zajedno sa partijama Trojke i HDZ-om Bosne i Hercegovine.

SNSD kontroliše i Dom naroda Bosne i Hercegovine pa se tako sa pravom može reći da suvereno upravlja svim političkim procesima u zemlji. Sve konce, pak, povlači Milorad Dodik.

„Ukoliko bi na čelu SNSD – a ostao Dodik, on bi se sve pitao pa taman da je na poziciji predsjednika mjesne zajednice, jer je on taj koji povlači sve konce. Ali kako bi SNSD bez Dodika. Pa vrlo teško. Jer je on taj čija riječ je posljednja i prva“, kaže Siniša Vukelić, novinar i urednik portala „Kapital“.

Zbog svega navedenog, nije ni čudo što određene interesne grupe unutar SNSD – a grčevito sjede u svojim foteljama i zdušno brane lik i djelo Milorada Dodika, poistovjećujući ga sa Republikom Srpskom. A Republika Srpska nije Milorad Dodik, iako SNSD jeste.

„Ta priča da je Dodik Republika Srpska ne pije vode. Nije bio ni Radovan Karadžić Republika Srpska, niti Biljana Plavšić kao što nije ni Slobodan Milošević Srbija“, poručuje Vukelić.

Ipak, nije zlato sve što sija. Upravo je sve ovo postalo opterećenje za većinu članova iz SNSD – a, tvrdi Branislav Borenović, koji je kao najmlađi ministar bio u vladi Milorada Dodika. SNSD je odstupio od načela na kojima je nastao, a da je granica odavno pređena, nedavno je rekao Lazar Prodanović, jedan od simbola ove partije, poručuje Borenović.

„Kada bi se sklonio, ili na neki drugi način ne bi bio predsjednik SNSD – a, stranka bi se očistila uz određene turbulencije. Vratili bi se možda nekom lijevom centru, što su i bili nekada. Ja znam da je Dodik opterećenje za stranku i za većinu ljudi tamo, i da jedva ćekaju da on ne bude više to što jeste“, kaže Borenović.

SNSD bi prvo morao da promijeni ime, kada Milorad Dodik ne bi bio njen predsjednik, tako da samim tim u ovom obliku ne bi postojala, objašnjava Tanja Topić.

„Pistoji opcija da bi stranka mogla ostati ujedinjena dok je na vlasti, i to je ono vezivno tkivo koje je drži na okupu. Onog trenutka kad bi sišla s vlasti, sasvim sigurno bi doživjela velike potrese“, poručuje Topić.

Milorad Dodik je na funkciju predsjednika SNSD-a ponovo izabran i to jednoglasno 30. septembra ove godine. Na Saboru ove političke partije nije imao protivkandidata, podržalo ga je svih 937 delegata.

Na crtu očigledno niko ne smije da mu stane, a upravo taj akumulirani strah koji je Dodik godinama sijao, mogao bi da mu okrene leđa u posljednjem momentu.

Da se nešto dešava iza kulisa, postalo je jasno i kada je prije održavanja Sabora naprasno izjavio da bi na čelo stranke mogao i da ga naslijedi sin Igor.

Jer pokušaj pravljenja monarhije mu nije stran, pa makar u sopstvenoj stranci.

(BN) Foto: BN

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here