Naslovna Najnovije Može li vlast ograničiti pelet na 550 KM „Dobili su repromaterijal po...

Može li vlast ograničiti pelet na 550 KM „Dobili su repromaterijal po stimulativnim cijenama“

0

Domaći proizvođači pelet mogu da prodaju i po tri i po puta većoj cijeni nego na tržištu Republike Srpske zbog čega je nestašica ovog proizvoda.

Zapravo, domaći proizvođači čekaju da istekne zabrana izvoza paleta 1. novembra koju je uveo Savjet ministara BiH u namjeri da  domaćem tržištu obezbijedi dovoljne količine zbog energetske krize u cijeloj Evropskoj uniji. Međutim, ta odluka je samo prouzrokovala nestašicu, odnosno domaći proizvođači su formirali cijenu nerealno visoku, čak sto odsto veću nego prošle sezone.

Tako je tona peleta lan koštala 300-330 KM, a sada je i više od 650 KM.

Zbog toga su brojni građani odustali od grijanja na pelet i prebacili se na električnu energiju zbog čega sada “Elektroprivreda RS” očekuje veliki pritisak domaćih potrošača. Osim toga, pribojavaju se i da će doći do prekida u isporuci električne energije.

U svijetlu ovih dešavanja, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je u petak da će proizvođačima peleta biti omogućeno da 50 odsto proizvodnje izvoze na strana tržišta, a da ostatak plasiraju na domaće tržište po cijeni do 550 KM.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube